Geld beleggen Vastgoed

2020 recordjaar beleggingsvolume woningvastgoedsector

2020 is een recordjaar voor de Nederlandse woningmarkt gebleken. Er werd €7,8 miljard belegd in woningen, €230 miljoen meer dan in 2019. Dit kwam onder meer door de stijging in overdrachtsbelasting per 1 januari 2021, waardoor veel geplande vastgoedverkopen naar voren werden gehaald. Dat blijkt uit een finale data-analyse van vastgoedadviseur CBRE.

Doordat er in december veel woningvastgoed verhandeld werd en er relatief veel deals plaatsvonden die pas later bekend werden, leidt de definitieve verwerking van de data uit 2020 tot een update van de eerdere cijfers. “We wisten al dat er in Q4 meer in vastgoed was belegd dan ooit in een laatste kwartaal,” vertelt Thomas Westerhof, Head of Residential bij CBRE. “Maar dat de piek tot eind december doorzette en daarmee alsnog zorgde voor een recordjaar voor woningen, ging de eerdere verwachtingen te boven.” Eerder werd wel al een record voor logistieke beleggingen gemeld, door de groei van e-commerce.

Derde jaar op rij groei woningbeleggingen

Het beleggingsvolume in woningen stijgt al voor het derde jaar op rij. “Dit komt met name doordat de woningmarkt een betrouwbare beleggingscategorie vormt vanwege de stabiele huren en het structurele woningtekort,” vertelt Westerhof. “Helemaal in het afgelopen jaar bleek deze sector crisisbestendig en een veilige keuze voor beleggers.”

Langzame start 2021

Voor heel 2021 verwacht CBRE een beleggingsvolume in woningen van ongeveer €7 miljard. “We voorzien geen toename ten opzichte van 2020. Het jaar start in dit eerste kwartaal vrij zwak, wat een direct gevolg is van de verhoogde overdrachtsbelasting en de piek in het afgelopen kwartaal. We verwachten dat het volume na Q1 aantrekt, woningen blijven een gewild beleggingsobject,” aldus Westerhof.