Geld beleggen

4 redenen waarom iedereen zou moeten beleggen

Met de belachelijk lage spaarrentes is het niet meer mogelijk om geld te verdienen op de spaarrekening. Veel mensen staan er niet bij stil, maar geld wordt dagelijks minder waard. Beleggen is een hele krachtige manier om je geld op een verantwoorde manier te laten groeien. Omdat beleggen vaak onderschat wordt door de “gewone” man, wil ik je in deze blog 4 redenen geven om te gaan beleggen. Ik hoop dat dit het zaadje is, waaruit een prachtige toekomst gaat groeien.

Veel leesplezier!

Reden 1: Compound interest

De eerste en misschien wel belangrijkste reden om te starten met het beleggen is het principe van Compound Interest. Dankzij dit principe ben je als belegger in staat om een enorm vermogen op te bouwen met een kleine, periodieke inleg.

Als eerst is het belangrijk om te begrijpen wat compound interest precies is. Compound Interest is hetzelfde als samengestelde rente, ofwel rente op rente. Hoewel je bij het beleggen geen rente krijgt, is het principe wel hetzelfde. Als ik de term compound interest gebruik in de context van het beleggen bedoel ik ook wel: rendement op rendement.

Maar hoe werkt dit precies?
Stel, jij legt iedere maand 10% van je salaris in een index, laten we zeggen de AEX. Als je hier 10 á 15 jaar mee bezig bent kan het zijn dat je misschien wel €100.000,- op je beleggingsrekening hebt staan. Als je belegt in de AEX-index krijg je jaarlijks dividend van ongeveer 3,6%. Dit betekent dat je jaarlijks al €3.600,- dividend ontvangt. Op het moment dat je dit geld herbelegt, krijg je het jaar daarna ook weer dividend over deze €3.600. Dit is het principe van rendement op rendement. Zie je nu nog niet de kracht van compound interest? Kijk even naar het diagram hieronder. Dankzij compound interest is deze exponentiële stijging mogelijk:

exponentiele groei

Bij een maandinleg van slechts €200,- kun je je vermogen al tot ongekende hoogten laten groeien. Ik denk één van de belangrijkste redenen om te beleggen. Houdt wel altijd de focus op de lange termijn!

Reden 2: Lange cashflow

Voor de tweede reden moeten we even gaan kijken naar de lessen van Robert Kiyosaki in Rijke Pa Arme Pa.

Beleggen leidt namelijk tot een lange cashflow.

Laat ik je dit uitleggen.

De financiën van ieder persoon is onder te verdelen in 4 stukken:
– Inkomsten
– Uitgaven
– Passiva
– Activa

Bij de zogenoemde middenklasse zijn de inkomsten vaak gelijk aan de uitgaven. Ook worden de uitgaven gevoed door passiva (schulden die maandelijks geld kosten). Activa kent de middenklasse meestal niet. Activa wordt hier gezien als een bezitting die geld opbrengt. (Denk aan beleggingen).

De zogenoemde rijke pakken dit heel anders aan. Zij zorgen er altijd voor dat de uitgaven veel lager zijn dan de inkomsten. Met dit bedrag lossen zij schulden af (passiva) en investeren dit in activa. Door het investeren in activa komt er een extra cashflow op gang wat wordt toegevoegd aan de inkomsten. (Denk aan dividend bij aandelen)

Van de rijken kun je zeggen dat zij geen luxe kopen van hun salaris, maar zij investeren hun salaris in activa. Met het geld dat deze activa opbrengt kopen zij luxe. Dit is een enorm krachtige manier om met geld om te gaan. Dankzij het beleggen kun jij ook deze cashflow hanteren. Zie de afbeelding hieronder hoe dit er in de praktijk uitziet. De linkerkant representeert de cashflow van de middenklasse, de rechterkant die van de rijken.

Cashflow

Reden 3: Voor jezelf zorgen

Misschien wel de belangrijkste reden om te beleggen is dat je in deze tijden goed voor jezelf moet zorgen. De principes van sociale zekerheid staan in Nederland zwaar onder druk. Denk aan grote pensioenfondsen die de uitkering blijven verlagen. Misschien is het nu nog houdbaar, maar stel dat je nu onder de 40 bent, hoe gaat deze zekerheid eruitzien als jij klaar bent voor je pensioen? Is dit dan nog wel een zekerheid? Hier kunnen we denk ik niet vanuit gaan. De volgende quote van Kevin O’ Leary geeft het belang van beleggen goed aan:

“When you are 21 years old, or 20 or 18 or 19 and you start putting aside 10 percent of what you make, you’ll (have) over €1.000.000 by the time you are 65. If no one else is going to worry about your retirement, I want you to worry about it.”

Moet ik nog meer zeggen?

Reden 4: Koopkracht behouden

Juist dankzij de historisch lage rentes is het heel belangrijk om te beleggen. Als je je geld op de spaarrekening laat staan, verdampt het gewoon. Waarom? Kijk maar hieronder:

Spaarrente vs inflatie

Je gelooft het misschien niet, maar dat linker kleine streepje geeft de spaarrente weer. De rechterbalk geeft de hoogte van de inflatie weer. Het is duidelijk te zien dat er een enorm gat zit tussen deze twee. Je geld wordt per jaar 0,02% meer, maar de prijzen stijgen met 2,5%. Hierdoor wordt je geld echt minder waard!

Als je gaat beleggen is het doel om een hoger rendement te maken dan 2,5%, zo blijft je koopkracht op pijl.

Ben je overtuigd

Ik hoop dat ik je met deze blog heb overtuigd om te starten met het beleggen. Ik geloof echt dat dit iemands leven positief kan veranderen. Wel is het heel belangrijk om goed voorbereid de beurs op te gaan. Er zit immers altijd risico om je gehele inleg te verliezen!

Tot slot wil ik zeggen dat ik het een hele eer vond om voor zekervangeld.nl te bloggen en ook jou te bereiken. Vond je deze blog nou nuttig, of wil je echt gaan starten met beleggen? Kijk dan even op mijn website www.beleggingsacademy.nl voor veel gratis content wat jou verder helpt!

Gratis download: 30 winstgevende aandelen in 5 minuten