Geld beleggen

5 voordelen van lange termijn beleggen

Zowel korte termijn als lange termijn beleggen kunnen effectieve handelsstrategieën zijn, maar lange termijn beleggen heeft verschillende belangrijke voordelen. De grootste voordelen bestaan uit het effect van rente op rente, de mogelijkheid om dividend te verdienen, een vermindering van de impact van prijsschommelingen, de mogelijkheid om tijdig correcties door te voeren en dat je minder tijd besteed aan het in de gaten houden van aandelen.

1. Samengestelde interest (rente op rente)

Tijd kan de beste vriend van een belegger zijn, omdat het samengestelde interest de mogelijkheid geeft om zijn werk te doen. Samengestelde interest, ook wel compounding genoemd, is het wiskundige proces waarbij rente op je geld op zijn beurt weer rente oplevert en wordt toegevoegd aan de totale inleg.

2. Dividenden

Het aanhouden van een aandeel om te profiteren van uitbetalingen van dividenden is een andere manier om de waarde van een belegging te verhogen. Sommige bedrijven bieden de mogelijkheid om dividenden te herbeleggen door extra aandelen aan te kopen, waardoor de totale waarde van je belegging toeneemt. Bovendien zijn dividenden een betere weerspiegeling van de algemene bedrijfsstrategie en het succes van een bedrijf dan de vluchtige prijsschommelingen op basis van marktemoties.

3. Vermindering van de impact van prijsschommelingen

Bij beleggingen op lange termijn wordt je totale belegde vermogen minder beïnvloed door korte termijn volatiliteit. De markt heeft de neiging om alle korte termijn factoren te weerspiegelen in de prijs van een aandeel. Dus iemand die betrokken is bij lange termijn beleggingen, zal niet zo veel last hebben van instabiliteit op korte termijn als gevolg van factoren zoals liquiditeit, populariteit van een bepaalde sector of aandeel, waardoor de prijs van een aandeel over- of ondergewaardeerd kan worden. Op de lange termijn zullen goede aandelen, die mogelijk zijn aangetast door een aantal andere factoren (op korte termijn), een beter dan gemiddeld rendement opleveren.

Lange termijn beleggers, met name degenen die in een gediversifieerde portefeuille beleggen, kunnen een markt verlaten zonder dat dit dramatische gevolgen zal hebben voor zijn of haar totale vermogen.

4. Correcties maken

De kans is groot dat je over een lange periode een constant rendement kunt behalen. De realiteit is dat er momenten zullen zijn waarop jouw beleggingen minder verdienen en andere keren dat je op korte termijn veel geld verdient. Er kunnen ook momenten zijn waarop je op korte termijn geld verliest, maar aangezien je in kwaliteitsaandelen zit en een langetermijnperspectief van investeringen hebt, zal je over een lange periode een goed rendement behalen.

Er zijn altijd momenten waarop sommige aandelen niet presteren en het is dan vaak een verstandige keuze om uit een belegging te stappen. Met een langetermijnperspectief op basis van kwaliteitsaandelen, is het gemakkelijker om op tijd beslissingen te nemen om te veranderen zonder de urgentie die gepaard gaat met korte termijn- en daghandel strategieën die vluchtige veranderingen najagen.

5. Minder tijd besteden aan het monitoren van aandelen

In tegenstelling tot daghandel, waarbij de aandelen gedurende de dag constant moeten worden bewaakt om te profiteren van de intraday volatiliteit, kan langetermijnhandel effectief worden uitgevoerd met behulp van een wekelijks monitoringsysteem. Deze aanpak is meestal veel minder stressvol dan constant naar de prijzen te moeten kijken.

Kortom, over het algemeen hebben beleggers die vroeg beginnen en lang op de markt blijven een veel betere kans om de slechte tijden te doorstaan ​​en te profiteren van de periodes waarin de markt stijgt.

Gratis download: 30 winstgevende aandelen in 5 minuten

Lees ook: