Geld beleggen

Aandelenkoersen omhoog na vaccin nieuws en winst Biden

Met een voorzichtige blik op het verwachte economische herstel is ABN AMRO MeesPierson vorige maand positiever geworden over aandelen (nu neutraal). Daarnaast is de bank positiever geworden over de sector industrie (overwogen) en was ze al positief over de gezondheidssector.

“We blijven de marktsituatie als vanzelfsprekend nauwlettend volgen en voelen ons comfortabel bij onze huidige positionering”, zegt Ralph Wessels, hoofd Beleggingsstrategie van ABN AMRO. “Aandelenmarkten krijgen in anderhalve week een hoop positief nieuws te verwerken. De onzekerheid en risicopremie die markten voor de verkiezingen hadden ingeprijsd, zien we nu dalen. Zo is de angstindicator, de VIX-index, in anderhalve week teruggevallen van 40 naar 23. In ons economisch basisscenario verwachten wij dit en aankomend kwartaal nog zwakte. Maar de wereldeconomie zal vanaf het tweede kwartaal volgend jaar herstellen. Daarbij gaan we er vanuit dat er een vaccin zal zijn tegen het eind van dit jaar. Dit zal in eerste instantie voor de kwetsbaren in de samenleving en de risicovolle beroepsgroepen zijn.”

Financiële markten

Omdat presidentsverkiezingen altijd tot onzekerheid leiden, zijn markten vooraf aan de verkiezingen nerveus en beweeglijk geweest. Maar zodra duidelijk werd dat ze ordelijk verliepen en wat de meest waarschijnlijke uitkomst was – Biden in het Witte Huis en een verdeeld Congres – gingen aandelenkoersen omhoog. De rally werd aangevoerd door aandelen in de sectoren gezondheidszorg en technologie. Onder beleggers nam de vrees af voor strengere regulering en voor het terugdraaien van de winstbelastingverlaging voor bedrijven. In de obligatiemarkten zagen we de rente op Amerikaanse 10-jaars staatsobligaties behoorlijk dalen. De marktbeweeglijkheid daalde na de uitslag, maar kan gemakkelijk weer oplaaien, zolang Trump zijn nederlaag niet accepteert. Verder verwacht ABN AMRO MeesPierson dat de markten scherp zullen kijken naar Bidens politieke plannen en naar zijn benadering van de coronapandemie. Bidens beleidsplannen omvatten onder meer omvangrijke investeringen in infrastructuur om het herstel van de Amerikaanse economie aan te jagen en om de klimaatverandering tegen te gaan. Die plannen zouden positief kunnen uitpakken voor de aandelenmarkten, met name binnen de sector industrie.

Tegenwind

Verder zou het Amerikaanse buitenlandbeleid voorspelbaarder kunnen worden. De opgelegde handelstarieven op China worden waarschijnlijk niet snel opgeheven, maar Biden zal naar verwachting streven naar een meer opbouwende relatie met China. Daarmee zou de geopolitieke onzekerheid minder groot worden. Afnemende handelsspanningen kunnen gunstig zijn voor de sectoren basismaterialen en industrie.

Positief vaccinnieuws

Op maandag kregen financiële markten opnieuw goed nieuws te verwerken. Pfizer en partner BioNTech kondigde goede testresultaten aan van hun coronavaccin. Hoewel er nog wat vragen zijn met betrekking tot de studie, zit het dicht tegen het best-case scenario aan. Op het nieuws schoten aandelenbeurzen, de olieprijs en rentes omhoog. Dat laatste had negatieve gevolgen voor obligatieprijzen. Vooral aandelen die te lijden hadden onder social distancing regels, zoals vliegtuigmaatschappijen, hotels, vastgoedbedrijven, restaurants en de detailhandel, deden het goed. Maar ook zeer cyclische sectoren zoals de financiële sector en de energiesector gingen omhoog omdat het vaccin de hoop versterkt op economisch herstel.

Gratis download: 30 winstgevende aandelen in 5 minuten

Lees ook: