Geld beleggen

Beursprofessionals zijn minder somber

Uit de ACTIAM Beursenquête van afgelopen maand bleek dat de experts heel erg somber waren. Maar liefst 65% dacht dat de AEX-index zou gaan dalen. Dat kwam niet uit. April bleek juist een hele goede maand. De index steeg met ruim 6%. In maart zagen we nog een niveau onder de 400. In april eindigden we boven de 500. Die sterke stijging valt echter nog in het niet bij de S&P 500. Die ging met maar liefst 12,7% omhoog. Daarmee kwam de stijging van de Amerikaanse index in april 2020 op plaats nummer 3 van de afgelopen 50 jaar! Voor de AEX kwam april 2020 op de 60ste plaats. Nogal een verschil.

Experts iets minder somber

Corné van Zeijl, Strategist van ACTIAM: “Ondanks dat de experts de stijging niet hadden zien aankomen, blijven ze ook voor de komende maand toch aan de sombere kant. Het percentage experts dat een daling verwacht, daalde van 65% naar 55%. Minder, maar nog steeds aanzienlijk. Het percentage optimisten bleef ongeveer gelijk. Bij de commentaren bleek dat veel experts de sterke stijging niet bij de huidige economische verwachtingen vindt passen. Het IMF voorspelt niet voor niets dat we de zwaarste recessie sinds de depressie van de jaren dertig gaan meemaken.”

Topper en floppers

Een vast onderdeel van de ACTIAM Beursenquête zijn de meest en minst favoriete ondernemingen van de beursexperts; de toppers en floppers. Van Zeijl: “In tegenstelling tot afgelopen maand was de performance van de gekozen aandelen niet zo heel goed. Dat kwam vooral omdat Shell bij de toppers werd gezet. Dat aandeel ging op het einde van de maand 10% naar beneden door de dividendverlaging. Dat was een flinke schok. En erg jammer voor de performance. Want met keuzes als Adyen (+17%) en Galapagos deden de topaandelen het erg goed. De keuzes voor de flopaandelen lieten ook wat te wensen over. Alleen ABN AMRO was met een daling van 6,5% een goede keuze.

Shell is na de daling in april gelijk in het verdomhokje terecht gekomen. Vele maanden prijkte dit aandeel op de lijst met favoriete aandelen. Het snijden in het dividend heeft voor zoveel teleurstelling gezorgd dat het bedrijf gelijk bij de flopaandelen is gezet. ASML, vroeger een ‘all-time’-favoriet, staat net als vorige maand ook deze maand weer bij de floppers, net als Arcelor Mittal. Bij de verwachte topaandelen blijven de beleggingsexperts positief gestemd over Ahold (opnieuw op nummer 1; net als vorige maand), Unilever en Adyen. Deze bedrijven zullen, zo bleek uit de commentaren, het minst geraakt worden door de coronacrisis. En dat maakt ze geliefd.”

Over de ACTIAM Beursenquête

Elke maand houdt Corné van Zeijl, Strategist van ACTIAM, een enquête onder beursexperts om het sentiment op zowel de korte als lange termijn te peilen. De ondervraagden geven tevens inzicht in hun meest en minst favoriete ondernemingen. De Beursenquête wordt elke periode uitgezet onder ruim 250 financiële experts.

Beleggingsadvies vragen aan experts?

Mijn.beleggen.com is de community voor en door beleggers van meer dan 11.000 leden. Vip leden krijgen tips en adviezen van de expert beleggers. Je kunt bijvoorbeeld, als je scheef zit in een bepaalde positie, advies vragen van experts. Je betaalt hiervoor nog geen 1 euro per dag en kan het uitproberen voor 1 euro voor de eerste maand.

Lees ook: