Geld beleggen

Wat is een optie precies? Een voorbeeld in de dagelijkse praktijk

Een optie is een bindend contract met strikt gedefinieerde termen en eigenschappen. Een optie is een contract dat de koper het recht, maar niet de verplichting geeft, om een ​​onderliggende waarde tegen een bepaalde prijs te kopen of te verkopen op of vóór een bepaalde datum.

Leuk zo’n definitie, maar hoe werkt dat dan precies? Laten we kijken naar een voorbeeld in de dagelijkse praktijk.

Voorbeeld optie aankoop woning

Het idee achter een optie doet zich in veel alledaagse situaties voor.

Stel je hebt een huis gezien dat je graag wilt kopen voor €300.000,-. Je hebt het geld nog niet, maar over 5 maanden wel en dan wil je het graag kopen.

Je bespreekt dit met de verkopende partij en die gaat akkoord met een optie voor het kopen van het huis over 5 maanden voor €300.000. Let op! Het is een optie en dus geen verplichting. Je bent dus niet verplicht het huis over 5 maanden te kopen.

De verkoper daarentegen gaat wel een verplichting aan en neemt daarmee dus ook een risico. Daar wilt hij een vergoeding voor. Helemaal omdat hij niet zeker weet of hij zijn huis over 5 maanden aan jou verkoopt en jullie beiden niet weten wat de waarde van de woning over 5 maanden zal zijn.

Je neemt dan een optie op het huis voor 5 maanden en betaalt hiervoor een vergoeding van bijvoorbeeld €5.000,-.

Mogelijke scenario’s bij deze optie

Overweeg nu twee theoretische situaties die zich kunnen voordoen:

1. Er wordt ontdekt dat het huis de ware geboorteplek van Johan Cruijff is! Als gevolg daarvan is de marktwaarde van het huis omhoog geschoten naar €750.000,-. Omdat de eigenaar u de optie heeft verkocht, is hij verplicht om u het huis te verkopen voor de afgesproken €300.000,-. Met als resultaat dat jij een winst realiseert van (€750,000 – €300.000 – €5.000,-) €445.000,-. Goede deal dus!

2. In een andere situatie besluit je een bouwtechnische keuring te laten doen van het huis. Daaruit blijkt dat de muren en plafonds vol met asbest zitten. Daarnaast zitten er allemaal scheuren in de fundering en staat de kruipruimte vol met water. Kortom, waarvan je dacht dat dit het huis van je dromen zou zijn, kom je er nu achter dat het waardeloos is. Je besluit daarop geen gebruik te maken van je optie tot koop en af te zien van de aankoop. Dit ben je ook niet verplicht. Het enige verlies dat je hebt gemaakt zijn de kosten van de optie van € 5.000,-.

Dit voorbeeld toont twee zeer belangrijke punten. Ten eerste, als je een optie koopt, heb je een recht maar niet de verplichting om iets te doen. Je kan altijd de vervaldatum voorbij laten gaan, waardoor de optie waardeloos wordt. Als dit gebeurt, verlies je 100% van je investering, dat is het geld dat je hebt gebruikt om te betalen voor de optie.

Ten tweede, een optie is slechts een contract dat zich bezighoudt met een onderliggende waarde. Daarom worden opties derivaten genoemd, wat betekent dat ze hun waarde ontlenen aan de waarde van een ander goed. In bovenstaand voorbeeld is het huis de onderliggende waarde. In de meeste gevallen is de onderliggende waarde van een optie een aandeel of een index.

Aanrader: Geld verdienen met opties


Aanbevolen boeken

Een eenvoudige benadering van de handel in financiële opties

Een eenvoudige benadering van de handel in financiële opties

€ 2,99

Bekijken
Versie 2.2 update december 2022 (download via laatste bladzijde) - Succesvol Beleggen met opties op de AEX-index

Versie 2.2 update december 2022 (download via laatste bladzijde) - Succesvol Beleggen met opties op de AEX-index

€ 24,95

Bekijken
In 10 stappen succesvol beleggen

In 10 stappen succesvol beleggen

€ 9,95

Bekijken