Geld besparen

12 producten die je prima tweedehands kunt kopen om geld te besparen

Wij zijn enorme fans van geld besparen zodat we het bespaarde geld op een andere manier veel beter kunnen besteden of beleggen. Het is dus geen verrassing dat we zelf ook veel spullen tweedehands kopen om geld te besparen. Voor als je je afvraagt wat dan de beste producten zijn om tweedehands te kopen en waar je het meeste geld op kunt besparen, hebben we een lijst voor je samengesteld.

1. Kleding

Tweedehands kleding kopen is één van de gemakkelijkste manieren om geld te besparen. Kringloop en tweedehands winkels zijn geweldig voor het vinden van zowel vrijetijdskleding als kleding voor naar je werk.

Sommige mensen denken misschien dat alleen oude, versleten, ouderwetse kleding tweedehands wordt aangeboden, maar dat is juist niet waar. Mensen die tweedehands kleding wegdoen of verkopen via verschillende platforms kijken zelf al heel kritisch naar de kleding. Alleen goede kleding, waarvan ze het zelf waard vinden dat het nog een tweede leven verdiend, zullen ze aanbieden. Faal geworden kleding of kleding met gaten of vlekken vallen dan al gelijk af. En zo niet, dan wordt het vaak door de kringloop of tweedehands winkel er nog uitgeplukt.

Dit selectieproces zorgt er dus al voor dat alleen goede kleding, vaak ook merkkleding, nog over blijft. En vaak heb je het dus al gelijk over kwaliteitskleding. Want ondanks dat het al gedragen is door iemand anders, is het nog goed genoeg om door te verkopen.

Voor tweedehands kleding kun je het beste kijken op Marktplaats.nl, Vinted.nl en Thenextcloset.com

2. Elektronica

Als je het niet belangrijk vindt om met de nieuwste hypes mee te gaan, dan bespaar je veel geld door elektronica tweedehands te kopen. Denk bijvoorbeeld aan een tweedehands iPhone of een tweedehands iPad. Je koopt dan vaak niet het allernieuwste model, maar kunt wel honderden euro’s besparen. Andere elektronica die je heel goed tweedehands kunt kopen zijn Chromebooks, pc monitoren en camera’s.

3. Sieraden

Tweedehands sieraden is ook een markt waar de prijzen vaak veel lager zijn dan voor nieuwe sieraden in de normale detailhandel. Je kunt zelfs een betaalbare verlovingsring tweedehands kopen.

Als je een fan bent van vintage of antieke producten, kun je prachtige sieraden vinden in stijlen die niet eens meer worden gemaakt. Winkel bij lokale juweliers, vlooienmarkten en online voor de beste vondsten.

4. Babyartikelen

Kinderen groeien snel en ontgroeien vaak hun kleding voordat ze het veel of zelfs ooit aan hebben gehad. In veel kringloopwinkels zie je dan ook kinder- en babykleding met de kaartjes er nog aan.

En het is niet alleen kleding. Ook speelgoed als speelmatten zijn snel ontgroeid. Naast Marktplaats, zijn er op Facebook veel groepen te vinden waar tweedehands kinderkleding en speelgoed wordt aangeboden.

5. Speelgoed en spellen

Veel huizen waar kinderen wonen hebben tegenwoordig woon- en slaapkamers vol speelgoed. Met meer spellen en speelgoed dan de kinderen redelijkerwijs mee kunnen spelen. Dat speelgoed en die spellen eindigen als donaties aan de kringloopwinkel of worden aangeboden op vlooienmarkten.

Puzzels en spellen zijn prima producten om te komen. Vermijd echter pluche dieren, voornamelijk omdat ze moeilijk schoon te maken zijn. Speelgoed en spellen die je makkelijk met een ontsmettingsdoekje schoon te maken zijn, koop je prima tweedehands.

6. Boeken en studieboeken

Iedereen die op school heeft gezeten en zijn eigen boeken moest kopen, weet dat studieboeken duur zijn. Elk semester moet je weer honderden euro’s uitgeven om er zeker van te zijn dat je alle boeken hebt die je nodig hebt.

Het advies is hier dus ook om studieboeken zoveel mogelijk te lenen, huren of tweedehands te kopen. Zolang je maar dezelfde informatie tot je kunt nemen en je huiswerk ermee kunt maken.

Lees ook: Tweedehands studieboeken kopen – Bespaar flink

Heb je een boek voor je werk nodig, dan is het misschien de moeite waard om een nieuw exemplaar te kopen om te bewaren. Zo niet, ga voor een tweedehands boek en verkoop het als je klaar bent met het gebruik ervan.

Voor andere boeken, probeer de openbare bibliotheek. Je kunt er gratis boeken lenen of tweedehands boeken kopen. Probeer er zoveel mogelijk gratis te lenen en koop pas een boek als je weet dat je het keer op keer gaat lezen.

Lees ook: Wat is het voordeel van tweedehands boeken?

7. Meubels

Als je geprobeerd hebt een huis in te richten met meubels die je nieuw in de winkel hebt gekocht, weet je hoe duur het kan zijn. Gelukkig gebruiken sommige mensen de meubels die ze kopen nauwelijks. Misschien hebben ze besloten om opnieuw in te richten of gaan ze verhuizen en moeten ze de meubels verkopen.

Een gemakkelijke manier om tweedehands meubels te krijgen of te kopen, is door vrienden en familie te vragen of ze nog wat hebben staan dat ze eigenlijk weg willen doen. Probeer om meubels gemaakt van stof zoals banken alleen te kopen van mensen die je kent en niet van vreemden.

Als je meubels van vreemden koopt, kijk dan goed naar het meubel en kijk goed of het huis van de betreffende persoon schoon is. Je kunt niet voorzichtig genoeg zijn met bedwantsen en huidschilfers van huisdieren.

8. Fietsen

Zoals met veel van de andere items op deze lijst, zijn nieuwe fietsen duur en worden ze in waarde afgeschreven zodra ze de deur uit zijn. Veel mensen kopen fietsen met de bedoeling om erop te rijden voor sport of plezier en gebruiken ze niet veel.

Tenzij je een serieuze fietsliefhebber bent, kan een gebruikte fiets een prima keuze voor je zijn.

Hoe jammer ook, fietsen worden in Nederland met grote regelmaat gestolen. Door een tweedehands fiets aan te schaffen zal jouw fiets minder snel het doelwit zijn van diefstal.

Wil je nog meer geld besparen? Gebruik dan voortaan je tweedehands fiets om mee naar je werk te gaan en om boodschappen mee te doen. Dan kan je de auto thuis laten staan.

9. Auto’s

We hebben allemaal weleens gehoord dat auto’s aanzienlijk afschrijven in waarde, direct zodra ze de showroom verlaten. Vooral in het eerste jaar wordt een nieuwe auto aanzienlijk minder waard.

Het kopen van een gebruikte auto is dan logisch, vooral één die goed is onderhouden. Zorg ervoor dat je goed onderzoek doet door de waarde van de auto te controleren en deze te laten inspecteren voordat je hem koopt.

Lees ook: Belangrijke tips bij het kopen van een tweedehands auto

10. Keukenartikelen

Er zijn veel keukengadgets die mensen niet gebruiken. Bijvoorbeeld de mixer die een huwelijkscadeau was maar nu achter in de kast staat. Of de blender of slowcooker die ongebruikt blijft. Allemaal tweedehands keukenartikelen die zo goed als nieuw zijn, maar een fractie van de nieuwprijs kosten.

11. Kerstdecoraties

Kerstdecoraties zijn alleen leuk tijdens en rondom kerst. Hoeveel wil je uitgeven aan dingen die maximaal 2 maanden per jaar te zien zijn (of ingepakt voor de andere 10 maanden)? En hoewel decoraties mooi zijn, doen ze niet veel anders dan in huis zitten en er mooi uitzien. Tweedehands kerstdecoraties kunnen nog prima in die functie voldoen.

12. Sportuitrusting

Veel mensen die een nieuwe sport uitproberen, kopen eerst alle items die ze nodig hebben, om er vervolgens na een paar keer achter te komen dat ze de sport toch niet zo leuk vinden. Of dat het toch niet in hun schema past. Dat soort sportuitrusting wordt vrij snel, bijna ongebruikt weer te koop aangeboden. Maar denk ook aan bijvoorbeeld loopbanden en hometrainers die bij mensen thuis in de weg staan, maar nog een leven lang gebruikt kunnen worden.

Nog een paar tips:

  • Doe goed onderzoek voordat je koopt. Soms is tweedehands niet goedkoper dan nieuw.
  • Onderhandel waar mogelijk over de prijs. Tweedehands kopen is meestal gunstig voor de koper, tenzij het een hot item is. Een potentiële koper kan altijd weglopen als de prijs niet klopt, maar veel verkopers zullen instemmen met een lagere prijs omdat ze van een item af willen.
  • Als je iemand persoonlijk via Marktplaats of een vergelijkbare site ontmoet, spreek dan overdag af op een openbare plaats.
  • Als een deal te mooi is om waar te zijn, is dat waarschijnlijk ook zo. Pas op voor gestolen producten en heling!

Als je voortaan iets wilt kopen, bedenk dan eerst of het ook tweedehands te koop is en of dat je daarmee geld kan besparen. Je zult zien dat je vaak nog blijer bent met je aankoop, omdat je hebt wat je hebben wilt en je hebt nog geld bespaard ook!

Je zal merken dat je in de loop der jaren op deze manier honderden, zo niet duizenden euro’s kan besparen!


Aanbevolen boeken

Armoede uitgelegd aan mensen met geld

Armoede uitgelegd aan mensen met geld

€ 22,00

Bekijken
Armoede uitgelegd aan mensen met geld

Armoede uitgelegd aan mensen met geld

€ 11,00

Bekijken
De psychologie van geld

De psychologie van geld

€ 20,00

Bekijken
Gratis geld voor iedereen

Gratis geld voor iedereen

€ 22,00

Bekijken