Geld besparen Geld sparen Geld uitgeven Geld verdienen

Ben jij al bezig met HOT, FIRE of ERE?

Wie zich online een beetje in de materie van persoonlijke financiën heeft ingelezen, kan het bijna niet ontgaan zijn. De afkortingen HOT, FIRE en ERE komen regelmatig voorbij. Achter elke afkorting zit een hele filosofie en een community met aanhangers en experts.

De ene persoon gaat hierin verder dan de andere en sommigen zelfs op het extreme af. Zonder zelf radicaal het roer om te gooien is het leuk om te zien met welke oplossingen, tips en inzichten de verschillende experts komen die je zelf kan toepassen op jouw situatie.

FIRE (Financial Independence Retire Early)

De FIRE-beweging is een subcultuur geobsedeerd met het maximaliseren van rijkdom en geluk. De afkorting FIRE staat in de wereld van persoonlijke financiën voor: Financial Independence Retire Early. Oftewel het nastreven van financiële onafhankelijkheid en vroeg met pensioen gaan.

De principes van de FIRE-beweging worden uitgelegd in het boek Playing with FIRE geschreven door Scott Rieckens.

Wil je jouw eigen financieel vrije toekomst creëren? Bekijk de FIRE Masterclass.

HOT (Happy, Opportunity-rich, Time-rich)

De afkorting HOT staat in de wereld van financiële onafhankelijkheid voor: Happy, Opportunity-rich, Time-rich. Het gaat hierbij om kunnen kiezen wat je doet, wanneer je dit wilt, om een ​​zinvoller en gelukkig leven te hebben. Het verwijst naar het opbouwen van rijkdom, maar niet als een manier om welvarend te zijn en rijk met geld te zijn. Het gaat erom dat je de tijd aan je zijde hebt om de kansen te kiezen waar je aan wilt werken. Je kunt al je energie in de dingen stoppen die je een gelijke (of meer) hoeveelheid energie terug geven. Je wordt een gelukkiger persoon en je gaat nooit met pensioen.

ERE (Early Retirement Extreme)

ERE is een set van principes die gebaseerd zijn op een systeemtheoretische benadering van “lifestyle design”, waardoor elk individu zijn eigen robuuste strategie kan creëren voor een flexibele levensstijl die bestand is tegen economische neergang en die aan alle (redelijke) behoeften voldoet terwijl de lopende kosten worden geminimaliseerd.

De sleutel tot succes is om je persoonlijke financiën net als een bedrijf te runnen, na te denken over activa en inventaris en te focussen op efficiëntie. Niet zomaar een bedrijf, maar een bedrijf dat flexibel en wendbaar is. In werkelijkheid voeren de meeste consumenten hun persoonlijke financiën als een inflexibele en geld verliezende anti-onderneming, waarbij ze altijd in gevaar zijn om hun baan te verliezen.

Early Retirement Extreme is gebaseerd op het gelijknamige boek Early Retirement Extreme geschreven door Jacob Lund Fisker.

Vind je het leuk om mensen op Twitter te volgen die zich bezighouden met financiele onafhankelijkheid? Volg dan Van her naar HOT, Lekker Leven Met Minder, Zuinigeman, Zekervangeld, Meneer & Mevrouw en Cheesy Finance.

Aanbevolen boeken:

Bijgewerkt: 24-06-2024

1. Playing with FIRE (Financial Independence Retire Early)

Playing with FIRE (Financial Independence Retire Early)

What if a happier life was only a few simple choices away? A successful entrepreneur living in Southern California, Scott Rieckens had built a “dream life”: a happy marriage, a two-year-old daughter, a membership to a boat club, and a BMW in the driveway. But underneath the surface, Scott was creatively stifled, depressed, and overworked trying to help pay for his family’s beach-town lifestyle. Then one day, Scott listened to a podcast interview that changed everything. Five months later, he had quit his job, convinced his family to leave their home, and cut their expenses in half.

€ 12,99

Bekijken >

2. Early Retirement Extreme

Early Retirement Extreme

A strategic combination of smart financial choices, simple living, and increased self-reliance brought me financial independence at 30 and allowed me to retire from my profession at 33. Early Retirement Extreme shows how I did it and how anyone can formulate their own plan for financial independence. The book provides the principles and framework for a systems theoretical strategy for attaining that independence in 5-10 years. It teaches how a shift in focus from consuming to producing can help people out of the consumer trap, and offers a path to achieving the freedom necessary to pursue interests other than working for a living.

Bekijken >

3. De route naar 100.000 euro per jaar

De route naar 100.000 euro per jaar

Hoe kun je als zzp’er je inkomen vergroten? Suzanne van Duijn ging je voor en legt in De route naar 100.000 euro per jaar uit hoe zij door persoonlijke groei aanzienlijk meer ging verdienen. Suzanne van Duijn werkte 3 jaar de longen uit haar lijf als freelancer voor een inkomen onder modaal toen in 2019 de maat vol was. Het moest anders. In 2020 verdiepte ze zich in de psychologie van geld, nam een businesscoach in de arm en interviewde meer dan 20 ervaringsdeskundigen die ruim een ton per jaar verdienen. In De route naar een ton per jaar deelt ze hoe ze die inzichten in de praktijk bracht en haar inkomsten verdrievoudigde.

€ 23,49

Bekijken >

4. Tien keer met pensioen

Tien keer met pensioen

Agile leven is voor iedereen mogelijk. Met de basisprincipes en stappen in dit boek leer jij hoe je je leven wendbaarder inricht en bewuster wordt van jouw doelen. Ben jij klaar voor jouw pensioen?Rowan Siskens vraagt zich in ‘Tien keer met pensioen af’ waarom je veertig jaar zou wachten op je pensioen. We worden steeds ouder, wisselen vaker van baan, en het pensioenstelsel gaat regelmatig op de schop. Een goed pensioen aan het eind van je werkende leven is dus allang geen zekerheid meer. Maar wil je eigenlijk ook wel veertig of zelfs vijftig jaar werken tot je pensioen? Als je dat al haalt… Rowan Siskens besloot het radicaal anders aan te pakken en bedacht de agile leven-methode.

€ 18,99

Bekijken >

5. De weg naar financiële vrijheid

De weg naar financiële vrijheid

Leer met ‘De weg naar financiële vrijheid’ van auteur Scott Riekens hoe je voldoende passief inkomen genereert waardoor je op termijn niet meer hoeft te werken. Gebaseerd op de FIRE-beweging. Met 'De weg naar financiële vrijheid' leer je alles over de almaar groeiende FIRE-beweging: Financial Independence, Retire Early. Aanhangers van deze filosofie proberen hun uitgaven te verkleinen en voldoende passief inkomen te genereren zodat ze niet langer te hoeven werken voor hun levensonderhoud en dus financieel onafhankelijk zijn. Dit boek volgt de weg van een familie die besloot het roer drastisch om te gooien op zoek naar financiële onafhankelijkheid.

€ 23,99

Bekijken >

Lees ook: