Geld besparen Geld sparen Geld uitgeven Geld verdienen

Ben jij al bezig met HOT, FIRE of ERE?

Wie zich online een beetje in de materie van persoonlijke financiën heeft ingelezen, kan het bijna niet ontgaan zijn. De afkortingen HOT, FIRE en ERE komen regelmatig voorbij. Achter elke afkorting zit een hele filosofie en een community met aanhangers en experts.

De ene persoon gaat hierin verder dan de andere en sommigen zelfs op het extreme af. Zonder zelf radicaal het roer om te gooien is het leuk om te zien met welke oplossingen, tips en inzichten de verschillende experts komen die je zelf kan toepassen op jouw situatie.

FIRE (Financial Independence Retire Early)

De FIRE-beweging is een subcultuur geobsedeerd met het maximaliseren van rijkdom en geluk. De afkorting FIRE staat in de wereld van persoonlijke financiën voor: Financial Independence Retire Early. Oftewel het nastreven van financiële onafhankelijkheid en vroeg met pensioen gaan.

De principes van de FIRE-beweging worden uitgelegd in het boek Playing with FIRE geschreven door Scott Rieckens.

HOT (Happy, Opportunity-rich, Time-rich)

De afkorting HOT staat in de wereld van financiële onafhankelijkheid voor: Happy, Opportunity-rich, Time-rich. Het gaat hierbij om kunnen kiezen wat je doet, wanneer je dit wilt, om een ​​zinvoller en gelukkig leven te hebben. Het verwijst naar het opbouwen van rijkdom, maar niet als een manier om welvarend te zijn en rijk met geld te zijn. Het gaat erom dat je de tijd aan je zijde hebt om de kansen te kiezen waar je aan wilt werken. Je kunt al je energie in de dingen stoppen die je een gelijke (of meer) hoeveelheid energie terug geven. Je wordt een gelukkiger persoon en je gaat nooit met pensioen.

ERE (Early Retirement Extreme)

ERE is een set van principes die gebaseerd zijn op een systeemtheoretische benadering van “lifestyle design”, waardoor elk individu zijn eigen robuuste strategie kan creëren voor een flexibele levensstijl die bestand is tegen economische neergang en die aan alle (redelijke) behoeften voldoet terwijl de lopende kosten worden geminimaliseerd.

De sleutel tot succes is om je persoonlijke financiën net als een bedrijf te runnen, na te denken over activa en inventaris en te focussen op efficiëntie. Niet zomaar een bedrijf, maar een bedrijf dat flexibel en wendbaar is. In werkelijkheid voeren de meeste consumenten hun persoonlijke financiën als een inflexibele en geld verliezende anti-onderneming, waarbij ze altijd in gevaar zijn om hun baan te verliezen.

Early Retirement Extreme is gebaseerd op het gelijknamige boek Early Retirement Extreme geschreven door Jacob Lund Fisker.

Vind je het leuk om mensen op Twitter te volgen die zich bezighouden met financiele onafhankelijkheid? Volg dan Van her naar HOT, Lekker Leven Met Minder, Zuinigeman, Zekervangeld, Meneer & Mevrouw en Cheesy Finance.