Afgelopen zondag werd in de Westergasfabriek in Amsterdam, ter gelegenheid van het 25 jarig bestaan van het blad Genoeg, de genoegdag georganiseerd. Door middel van crowdfunding hebben ze de dag kunnen opzetten en het was een dag vol presentaties en workshops. Bij deze een klein verslag van de presentaties.
Heleen van der Sanden – Opening
Heleen van der Sanden opende de dag als hoofdredacteur van het blad Genoeg. Ze was erg blij dat het gelukt was om de dag te organiseerde en bedankte iedereen die erbij geholpen heeft. Ook heeft ze het jubileumnummer uitgereikt aan Bea Johnson, over haar straks meer, aangezien zij op de cover van deze editie mocht staan. Heleen heeft samen met haar team een mooie dag neergezet.
Marieke Henselmans – Laat je niet kisten door de commercie
Marieke Henselmans, bekend van vele boeken over besparen, presenteerde haar nieuwe boek Laat je niet kisten door de commercie. Dit boek gaat over de uitvaartsector en hoe je je niet moet laten verleiden tot de duurste opties bij een uitvaart. In het boek zijn verschillende inspirerende ervaringsverhalen opgenomen en ze heeft naast het boek een werkboek gemaakt waar je je eigen wensen met betrekking tot je uitvaart op papier kunt zetten.
Crowdfunding
Tijdens de presentatie vertelde ze hoe het boek tot stand is gekomen. Ze was gevraagd of ze een artikel over de goedkoopste uitvaart wilde schrijven voor magazine Dood. Naar aanleiding van het artikel dat ze schreef, heeft ze besloten een boek te schrijven over het onderwerp. Om het boek te kunnen financieren is ze een crowdfunding gestart die zeer succesvol was.
Lees alle reviews over Laat je niet kisten door de commercie
Martin van der Gaag – Over de datum
In een klein zaaltje in de zuiveringshal, gaf Martin van der Gaag een presentatie over houdbaarheidsdatums op verpakking. Het schijnt zo te zijn dat veel mensen denken dat een houdbaarheidsdatum op de verpakking altijd klopt en dat een product na die datum niet goed meer is. Niets blijkt minder waar. Veel producten zijn namelijk nog prima te eten, al zal de smaak misschien na verloop van tijd minder worden. Het is belangrijk om de verschillende termen die voor houdbaarheidsdata gebruikt worden te weten.
De verschillende termen voor een houdbaarheidsdatum
THT = Tenminste houdbaar tot = de kwaliteit is tot deze datum gewaarborgd, dit zegt niks over of het goed is voor je gezondheid. Er is bij tht aanduidingen geen gevaarlijk bederf wat je niet zelf zou merken als je het product bekijkt. Een voorbeeld hiervan is melk. Je kan zelf zien/proeven of het nog goed is. Als het niet goed meer is om als melk te gebruiken wordt het zuur of komen er dikke klonten in. Je kan er dan misschien nog wel zelf kaas van maken, al heb je daar wel een grote hoeveelheid voor nodig.
TGT = Te gebruiken tot = Een product kan bederven zonder dat je het merkt. Dit is vooral het geval bij rauw vlees en vis. Hou je bij deze producten goed aan de houdbaarheidsdatum.
Beste kwaliteit tot = is bedacht door de supermarkten voor groenten en fruit, maar is niet verplicht. Er hoeft namelijk helemaal geen houdbaarheidsdatum op fruit en groenten te staan. Je kan zelf zien of je het product nog goed vindt.
Lang houdbare producten
Droge producten waar geen zuurstof of water bij kan komen blijven heel lang houdbaar. Dit geldt bijvoorbeeld voor pasta en rijst. Producten in blik, waarvan het blik nog helemaal in takt is en niet roest, kan je jaren later nog gewoon eten. Deze hoef je dus niet weg te gooien als ze over de houdbaarheidsdatum heen zijn.
Het was een leuke interactieve presentatie, die wat mij betreft nog langer door had mogen gaan!
Voor meer informatie kan je een kijkje nemen op de website www.overdedatum.org
Babette Porcelijn – Verborgen Impact
Babette Porcelijn vertelde over haar boek Verborgen Impact en gaf naar aanleiding van haar boek ook een korte workshop. Wist je bijvoorbeeld dat maar liefst 86% van ons water gebruikt wordt voor de productie van voedsel, 13% voor het produceren van spullen en maar 1% echt als kraanwater?Ik niet en was hier dan ook best verbaasd over. Zo is er nog veel meer verborgen impact die we niet zien, maar er wel is.
Welke impact maak je zelf?
Tijdens de workshop gingen we aan de slag met onze eigen verborgen impact. We vergeleken ons eigen leven met die van de gemiddelde Nederlander. De meeste verborgen impact komt door alle spullen die we in huis halen. Door de productie van deze spullen is er veel vervuiling en ontbossing. Ook het eten van vlees blijkt een slechte gewoonte voor onze aarde. Het schijnt namelijk zo te zijn dat er 100 kilo voer nodig is voor 4 kg vlees. Dat voer moet ook weer geproduceerd worden. Ik schrok wel van alle cijfers waarmee ze kwam. Het heeft me bewuster gemaakt van het feit dat we zuiniger op onze aarde moeten zijn.
Lees alle reviews over De verborgen impact
Bea Johnson – Zero Waste Home
Bea Johnson is afkomstig uit San Francisco en geeft de komende tijd lezingen door heel Europa over haar Zero Waste Home. Haar gezin heeft per jaar maar 1 kleine weckpot aan afval. Dit is afval wat niet meer te recyclen valt. In een boeiende presentatie vertelde ze hoe ze op het idee is gekomen om te leven met zo min mogelijk afval en ze laat zien hoe haar huis eruit ziet. Je zou verwachten dat ze er misschien uit zou zien als een hippie, maar het is een moderne vrouw die er ook graag goed en verzorgd uit wil zien. Hier heeft ze zo haar eigen manieren voor gevonden.
Boodschappen doen
Ook voor alle verpakkingsmateriaal van onze boodschappen heeft ze alternatieven. Zo haalt ze brood bij de bakker en stopt ze het in speciale broodzakken van stof. Verder koopt ze vooral etenswaren in bulk in en stopt ze die in glazenpotten. Naast het weren van verpakkingsmateriaal zijn ze ook minimalistisch geworden. Ze hebben alleen de hoognodige spullen in huis. De rest hebben ze weggegeven, verkocht of gerecycled.
Ze heeft een boek geschreven over haar leven en geeft je daarin praktische tips om zelf ook met zo min mogelijk afval te leven. Ik was zo geïnspireerd door haar verhaal, dat ik het boek ter plekke heb gekocht. En ik heb er geen spijt van.
Lees alle reviews over Zero Waste Home
Op haar website www.zerowastehome.com houdt ze een blog bij over haar belevenissen en ook is er een forum waar je veel tips kunt vinden.