Geld besparen Geld uitgeven

Met deze creditcards kan je geld besparen

Bij veel van de creditcard aanbieders moet je geld betalen voor een creditcard. Maar sinds kort zijn er ook nieuwe aanbieders waar je de creditcard gratis krijgt.

Bij de standaard creditcard aanbieders betaal je geld voor de kaart. Bij de goedkoopste is dat rond 14,50 euro. Maar er zijn ook kaarten die je gratis kan krijgen. Dit zijn geen echte creditcards, maar prepaid creditcards.

Voorheen waren deze prepaid creditcards best duur, of kwam het aanbod met veel kleine lettertjes die nadelig uitpakten. Dat is nu een stuk minder het geval. De kaarten zijn bij veel aanbieders gratis en verder hoef je ook niets te betalen bij gewoon gebruik van de kaart.

Verschil met creditcard

Het enige echte verschil met een gewone creditcard is dat je er geen lening bij krijgt. Hét kenmerk van een creditcard is dat je betalingen vooruit doet, zonder dat het geld van je bankrekening afgaat. Je krijgt dus achteraf een rekening.

Een prepaid creditcard is echter wél direct gekoppeld aan je rekening. Je kan dus geen geld uitgeven dat je niet op de rekening hebt staan. Het grote voordeel hiervan is dus ook dat je niet onverwachts in de problemen kan komen door schulden of door niet betaalde rekeningen.

Bovendien komen de kaarten ook met handige foefjes zoals dat je de kaart ook online kan “bevriezen” of tijdelijk blokkeren. Je krijgt daarnaast ook direct notificaties via de telefoon als de kaart gebruikt wordt. En dit is allemaal gratis. Bij de standaard creditcard aanbieders in Nederland, moet je hier extra voor betalen.

Nieuwe aanbieders

Voorbeeld van deze nieuwe aanbieders zijn N26 uit Duitsland, Revolut uit Engeland en iCard uit Bulgarije. Vooral N26 is hier goedkoop. Je krijgt er een gratis bankrekening bij, en ze sturen de kaart gratis op.

In Nederland heb je ook Bunq. Hier kan je gratis een virtuele creditcard aanvragen. Die kan je vrijwel direct gebruiken. Om de plastic travelcard te ontvangen, betaal je wel 9,99 euro (anno 2020). Je krijgt er een gratis rekeningnummer bij om geld te storten, maar helaas geen volwaardige bankrekening. Geld storten gaat ook erg makkelijk met iDeal. Je hebt dus direct geld op de kaart staan.

De virtuele prepaid creditkaart is trouwens een kaart die je alleen online kan gebruiken. Ook van deze variant zijn er dus gratis aanbieders. Bunq is hier een hele fijne aanbieder ook, je kan gewoon extra virtuele kaarten aanvragen en oude kaarten virtueel weggooien. Wel zo veilig, en bij goed gebruik dus meer fraudebestendig dan een traditionele creditcard.

Gratis bankrekening

Het handige van deze kaarten is niet alleen dat ze gratis of heel goedkoop zijn. Je kan ze ook gebruiken voor bijvoorbeeld online creditcard betalingen. Maar wat ze ook handig maakt, is dat je bij een aantal aanbieders dus meteen een gratis Europese bankrekening krijgt.

Het grote voordeel van deze gratis bankrekening is dat die gratis is. De rekening nummer is niet per se Nederlands. Vaak krijg je er een Duits, of Belgisch rekening nummer. Maar deze zijn dankzij de IBAN rekeningnummers gewoon geldig in Nederland. Het grootste nadeel is misschien wel dat je ze nog niet kan gebruiken voor online iDeal betalingen.

Voor de meeste mensen zijn deze rekeningen dus vooral handig als tweede of zelfs derde rekening. Je kan deze rekening dan gebruiken voor specifieke uitgaven, zoals boodschappen of uitgaan. Maar ook voor het maken van reizen zijn ze erg handig. Als je naar landen reist buiten de Eurozone, dan is het goedkoper om bijvoorbeeld N26 of Revolut te gebruiken, dan een gewone Creditcard of standaard pinpas. Je betaalt dan namelijk minder aan kosten voor de opname, maar ook krijg je lagere koersopslagen.