Boeken

Geldproblemen leiden vaak tot echtscheiding en nog meer geldproblemen

“Met de coronacrisis ontstaat bij veel mensen een financiële crisis en daardoor spanningen in hun relatie, met een relatiebreuk tot gevolg”, zegt auteur en ondernemer Michael Keet. “Hoog tijd daarom om het onderwerp ‘geld’ centraal te stellen.” Hij schreef in coronatijd het boek ‘Wie is de baas: jij of het geld?’. Tijdens de online boeklancering op 22 oktober biedt de auteur bovendien twee experts het podium. “Registermediator Mariëtte van Wissen en psycholoog Janske van Eersel vertellen respectievelijk over de gevolgen van een echtscheiding én over rouwen om baanverlies.”

Tussen het einde van het eerste en het tweede kwartaal steeg het aantal werklozen met 26 procent volgens de cijfers van het CBS. Keet: “Het verschil voorafgaand aan de coronacrisis en eind juli is zelfs 53 procent. Daarmee brengt de coronacrisis een financiële crisis en mogelijk een relatiebreuk”, zegt Keet. “Binnen een relatie ontstaan soms immers spanningen omdat er geen financiële zekerheid is. Na een relatiebreuk of echtscheiding ontstaat er een nieuwe financiële realiteit. In deze realiteit is het noodzakelijk om anders met geld om te gaan.” Keet geeft voor de boeklancering registermediator Mariëtte van Wissen het podium om over de gevolgen van een echtscheiding te spreken. Daarnaast spreekt ontslagpsychologe Janske van Eersel over het rouwen om baanverlies.

Schulden en uitgesteld scheiden

“Tijdens roerige tijden blijven vele stellen bij elkaar om financiële redenen”, zegt Keet. Hoewel aantal echtscheidingen in 2020 nog niet significant gestegen is, volgt dat volgens hem wel zodra de vooruitzichten weer rooskleuriger zijn. “Eén van de redenen is dat het financieel een zware dobber is voor stellen om uit elkaar te gaan. Dit was in de economische crisis van 2013 ook merkbaar”, legt Keet uit. Het aantal scheidingen piekte in 2014 toen het weer beter ging volgens de site Rechtennieuws. “Zogenaamd uitgesteld scheiden.”

Van Wissen pleit om het gesprek aan te gaan: “Voordat iemand een definitief een punt achter een relatie zet, is er de optie tot mediation. Ooit sprongen de vonken over, soms is het voldoende om de vlam weer aan te wakkeren. Een relatiebreuk voorkomen, is beter dan genezen.” Keet: “Scheiden doet lijden, en sommige ex-partners raken diep in de schulden. Voorkom daarom geldproblemen en een relatiebreuk na deze coronacrisis.”

Ben je van plan te scheiden?

In goed overleg scheiden en financiële/fiscale kosten besparen? Download de checklist “Efficiënt scheiden”.

Wie is de baas: jij of het geld?

Wie is de baas: jij of het geld?

Geld, je houdt ervan of je haat het, maar we hebben het allemaal nodig. Word niet langer gedefineerd door het bedrag dat je verdient, maar door wat geld voor je kan doen. In dit boek kom je erachter of geld de baas is of dat jij de baas over het geld bent. 72% van de Amerikanen ervaart stress als het over geld gaat. In Nederland zal dat percentage mogelijk lager liggen, maar zeker niet onder de 50%. In dit boek nemen we je mee door de stress reacties die geld kan veroorzaken, maar dragen ook meteen een aantal oplossingen aan.

bol.com: € 41,25 | bekijken >

Lees ook: