Je hebt het jezelf vast wel eens afgevraagd: Valt er geld te verdienen met een metaaldetector? En hoeveel dan? Stranden en akkers vol met munten afzoeken kan zeer zeker lucratief zijn, maar reken jezelf niet te snel rijk. Als je verwacht dat je meer vuilnis dan schatten zal vinden, kan het alleen nog maar meevallen.
De meeste mensen die als hobby metaal detecten zullen je vertellen dat het gewoon een leuk tijdverdrijf is en niet iets waarop je kunt rekenen om een salaris mee te verdienen. Het is vooral de spanning en het verhaal dat schuilgaat achter een gevonden voorwerp. Vanwege de investeringen die je doet in materiaal, het reizen en de tijd die je ervoor vrij moet maken zal je met een gewone baan meer geld verdienen. Over het algemeen zal je de vondsten dus als leuke extra kunnen zien van een zeer leuke hobby.
Zoals gezegd moet je het zoeken met een metaaldetector in eerste instantie niet doen om er rijk mee te worden. De kans dat je tijdens een paar uur zoeken niets van waarde vindt is aanwezig. Het is daarom belangrijk dat je de kans om iets waardevols te vinden voor jezelf vergroot door op de juiste plekken te gaan zoeken. Dat maakt het ook leuker. De ene plek is gewoonweg rijker bezaaid met waardevol materiaal dan de andere. Van deze goede plekken is geen lijst te vinden. Maar als je het internet goed afzoekt, kom je wel behoorlijk wat aanwijzingen tegen.
Waar ga je naar op zoek?
Het is ook belangrijk te bedenken waar je naar op zoek bent. Wil je bijvoorbeeld graag Euro-munten en sieraden vinden, dan kun je het beste zoeken op plekken die druk bezocht worden en waar nu nog steeds veel mensen komen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan stranden, maar ook speeltuinen en parkjes.
De Nederlandse bodem ligt vol met geschiedenis. Dus ben je juist op zoek naar oude munten en oude gebruiksvoorwerpen, dan doe je er goed aan om je eerst te verdiepen in waar mensen vroeger in Nederland woonden en welke wegen ze bewandelden. Oude voorwerpen en vooral oude munten die nog in goede staat verkeren, kunnen veel geld waard zijn.
Goudklompen zal je in Nederland niet zo snel tegenkomen, maar in landen als Zuid-Afrika, Australië en de Verenigde Staten is de kans heel groot deze te vinden. Wel is het bekend dat veel (rijke) boeren hun geld in potten stopten en deze op verschillende plekken op hun land verstopten. Als je zo’n pot vindt, kan je in 1 keer een flinke buit hebben.
Wat kun je bijvoorbeeld vinden?
Je kunt natuurlijk de gekste dingen tegenkomen, maar veelal gaat het om:
- Blikjes
- Treklipjes van blikjes
- Flessendopjes
- Spijkers en schroeven
- Euro munten
- Gulden munten
- Oude munten zoals duiten en oorden
- Gouden en zilveren sieraden
- Beeldjes
- Bestek
- Wapens
- Munitie
Hieronder een filmpje van The Toy Soldier metaaldetectie waarin hij zijn vondsten van een middagje zoeken in speeltuintjes laat zien.
Het leuke van metaaldetecten is dat je vooraf niet weet wat je gaat vinden. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld hengelsport, waarbij je vooraf duidelijk voor ogen hebt welke soort vissen je gaat vangen. In sommige opzichten lijkt metaaldetecten ook wel een gokspel. De kans dat je de jackpot vindt is aanwezig, dus pas op want het kan ook heel erg verslavend zijn!
Wat heb je nodig voor metaal detecten?
Net als bij iedere andere hobby is het materiaal dat je gebruikt een belangrijk onderdeel. Hoe beter de producten bij jou passen, hoe meer lol je aan deze hobby zal beleven.
Metaaldetector
Het begint natuurlijk allemaal met een goede metaaldetector. Afhankelijk van de plekken waar je van plan bent te gaan zoeken, zal de ene metaaldetector beter geschikt zijn dan de andere. Ben je een beginner, dan zijn er veel instapmodellen die zeer geschikt zijn voor allround gebruik.
Wel is het aan te raden te beginnen met een digitale metaaldetector en geen analoge. Een digitale metaaldetector geeft een getal tussen de 0 en 100 voor de conductiviteit van het voorwerp in de grond. Na wat oefening schat je daarmee in of het gaat om bijvoorbeeld een munt, een stuk ijzer, zilver of goud.
Verder is het handig als je de gevoeligheid kunt instellen. Sommige grondsoorten geven valse signalen en als je dan de gevoeligheid lager zet, filter je de false signalen weg.
Pinpointer
Als je net begint met metaaldetecten zal je al snel merken dat het opgraven van je target nog niet zo eenvoudig is. Je weet namelijk ongeveer de plek, maar niet precies hoe diep. Gaat het om bijvoorbeeld een muntje in een kluit van gras, dan kost het je vaak best wat moeite het muntje snel te vinden. Gelukkig zijn daarvoor pinpointers bedacht.
Een pinpointer is een handig hulpmiddel om naast je metaaldetector te gebruiken voor de exacte plaatsbepaling van verborgen objecten. Hiermee kun je de verborgen voorwerpen eenvoudiger localiseren en sneller opgraven. Omdat je een pinpointer gemakkelijk een keer laat liggen en zo dus kwijtraakt, kun je er het beste een spiraalkabel bij kopen. Deze bevestig je aan je vondstentas of broekriem en aan de pinpointer, zodat je deze niet kwijtraakt.
Schep
Als je metaaldetector gaat piepen en je target ligt niet direct op de grond, dan moet je graven om het te kunnen pakken. Soms volstaat een klein schepje en soms heb je een grote schep nodig. Dit is vooral afhankelijk van het type grond en hoe droog de grond op dat moment is. Zorg ervoor dat je een geschikte schep meeneemt. Een gewoon handschepje voor in de tuin zal al snel afbreken in harde grond. En zonder schep houdt het graven naar je targets snel op. Het beste gebruik je daarom een grasmes of bijvoorbeeld deze pioniersschep.
Vondstentas
Een vondstentas is een handige tas, bijvoorbeeld één die je aan je riem bevestigd of een heuptas zodat je je vondsten direct veilig stelt en gemakkelijk weer verder gaat met zoeken. Je kunt ook alles in de zakken van je broek of jas stoppen, maar die worden dan wel heel snel vies. Een rugtas is ook niet praktisch aangezien je deze dan telkens af moet doen. Het is gebruikelijk dat je al het afval dat je vindt ook met je meeneemt en niet terug in de natuur gooit. Een vondstentas heeft daarom vaak verschillende vakjes, zodat je de waardevolle vondsten van de andere vondsten en het afval kunt scheiden.
Hoofdtelefoon
Alle metaaldetectors hebben wel een aansluiting voor een hoofdtelefoon. Er zijn er zelfs bij die je met bluetooth kunt verbinden met je hoofdtelefoon. Let er op dat het draad van de hoofdtelefoon lang genoeg is, zodat je hem niet steeds af hoeft te doen als je gaat graven. Omdat je veel beweegt tijdens het detecten en het graven moet hij ook stevig blijven zitten. Er zijn ook draadloze hoofdtelefoons voor de verschillende detectoren. Hierbij moet je er op letten dat de hoofdtelefoon compatible is met de detector.
Handschoenen
Afhankelijk van de grondsoort waar je in gaat graven, kunnen je handen behoorlijk vies worden. Ook zal je regelmatig vuil in je handen hebben. Het dragen van handschoenen is dan ook geen overbodige luxe. Het beste gebruik je hiervoor tuinhandschoenen.
Kleding
Zorg ervoor dat je lekker zittende kleding aan hebt die geschikt is om vies te worden en past bij de temperatuur. Omdat metaaldetecten een fysieke bezigheid is en zeker het scheppen inspannend kan zijn, moet je hier rekening mee houden. Let op dat er geen stalen neuzen in je schoenen zitten, zodat de detector je niet voor de gek houdt 😉
Leestip: Handboek voor zoekers
De populairste metaaldetectors van dit moment
Ben je enthousiast geworden en wil je graag een leuke metaaldetector kopen om mee te beginnen? Hieronder vind je de 5 populairste metaaldetectors van dit moment. Veel plezier met deze leuke hobby!