Geld beleggen Geld besparen Geld uitgeven Geld verdienen

Uitgaven zijn niet per se kosten!

Waar geef jij je geld aan uit? In de huidige consumptiemaatschappij is het niet moeilijk om van je geld af te komen. Onze materialistische verlangens en de hebzucht naar meer, zorgen ervoor dat er vaak meer geld uitgaat dan dat er binnenkomt. Toch is niet elke uitgave negatief voor je cashflow.

Het lijkt in eerste instantie dat hieronder 2 keer dezelfde vraag gesteld wordt, maar dat is niet het geval.

Wat zijn jouw maandelijkse kosten?
Wat zijn jouw maandelijkse uitgaven?

Vaak genoeg worden de woorden “kosten” en “uitgaven” door elkaar gebruikt en met elkaar gewisseld. De woorden betekenen echter niet hetzelfde.

Los van de betekenis, is de gedachte erachter een hele interessante. Waar gaat jouw geld naartoe? Levert het iets op en is het daarmee een investering? Of zie je het geld nooit meer terug en zijn het dus kosten?

Je kan je geld bijvoorbeeld uitgeven aan een nieuw bankstel in huis, waardoor je zeker weet dat je het geld nooit meer terugziet. Van hetzelfde geld kan je ook aandelen kopen en dividend ontvangen of een schilderij kopen dat misschien in waarde zal stijgen. In dat geval kan je uitgave een investering zijn.

Cashflow en vermogen opbouwen

Uiteindelijk is het zo dat, als je meer geld uitgeeft aan investeringen, je een betere cashflow zult hebben en je meer vermogen gaat opbouwen.

Van veel uitgaven zal het niet altijd duidelijk zijn of het een investering of een kostenpost is. Het kopen van een boek kan bijvoorbeeld een enorme investering in je eigen kennis zijn, waardoor je op de lange termijn meer geld met je werk kunt verdienen. Een ander boek kan leuk zijn voor vermaak en je nooit een extra cent opleveren.

Zoals je ziet is er geen definitieve lijst te maken met welke uitgaven een kostenpost zijn en welke uitgaven een investering zijn. Maar door je bewust te zijn van het verschil kan je al veel slimmere keuzes maken in je eigen uitgaven.

Vind je dit interessant en wil je ook meer leren over geld? Dan is het boek Rich Dad Poor Dad (Rijke Pa Arme Pa) van Robert Kiyosaki een echte aanrader. Heb je dat boek al gelezen, dan hebben we nog 8 andere boeken over geld verdienen die zeker hun geld waard zijn als investering in jouw kennis.

Lees ook: