Juridisch

Vlucht vertraagd? Recht op een vergoeding tot wel 600 euro!

Als een vlucht vanuit een EU-stad of met een EU-luchtvaartmaatschappij is geannuleerd of meer dan drie uur is vertraagd, heb je mogelijk recht op compensatie. Dit geldt ook voor vluchten vanuit IJsland, Liechtenstein, Noorwegen en Zwitserland. Het bedrag varieert van € 250 tot € 600 per passagier, afhankelijk van de lengte van de vertraging en de afstand tussen de luchthaven van vertrek en aankomst. Je hebt ook recht op eten en drinken, toegang tot telefoon en e-mail en, als je ‘s nachts bent gestrand, een hotel. Passagiers op geannuleerde vluchten moeten worden omgeleid of terugbetaald.

Luchtvaartmaatschappijen zullen vaak beweren dat de problemen te wijten waren aan “buitengewone omstandigheden” waarover zij geen controle hadden om aan hun wettelijke verplichtingen te ontsnappen. De wet is niet helemaal duidelijk over wat wel en wat niet geldt als een buitengewone omstandigheid, maar in de loop der jaren hebben rechterlijke uitspraken de definitie aangescherpt. Technische problemen tellen bijvoorbeeld niet mee tenzij kan worden bewezen dat ze een inherente fabricagefout zijn.

Luchtvaartmaatschappijen kunnen ziekte van bemanning of het slechte weer ook niet de schuld geven, aangezien deze worden beschouwd als een onvermijdelijke factor bij het runnen van een luchtvaartmaatschappij en er wordt verondersteld dat zij daarvoor noodplannen hebben.

Was jouw vlucht vertraagd of geannuleerd? Of heb je je aansluiting gemist of werd je geweigerd op een vlucht? Controleer hieronder of jij in aanmerking komt voor een vergoeding van de luchtvaartmaatschappij.


 
 

Hoe hoog is de schadevergoeding?

Afhankelijk van de afstand van de vlucht en de lengte van de vertraging, heb je per persoon recht op onderstaande bedragen. Zoals je ziet, kan je een behoorlijke schadevergoeding claimen.

VluchtafstandLengte van vertragingHoogte van vergoeding
Tot 1.500 km3 uur of meer€ 250,-
1.500km-3.500 km3 uur of meer€ 400,-
Meer dan 3.500 kmTussen 3 en 4 uur€ 300,-
Meer dan 3,500 km3 uur of meer en tussen 2 EU lidstaten€ 400,-
Meer dan 3.500 kmMeer dan 4 uur€ 600,-

Lees ook: