Geld lenen Hypotheken

Binnenkort op huizenjacht? Ga goed voorbereid op hypotheekgesprek!

Heb je al kilometers lang door de Funda-app gescrolld, en wil je binnenkort echt een aantal woningen gaan bezichtigen? Dan is het allereerst handig om te weten hoeveel je maximaal aan hypotheek kunt lenen. Je kunt hiervoor altijd vrijblijvend een oriënterend hypotheekgesprek aanvragen, bij een bank of financieel adviseur bij jou in de buurt, of zelfs gewoon bij jou aan huis!

Om ervoor te zorgen dat je tijdens zo’n gesprek precies te horen krijgt naar wat voor woningen je mag gaan zoeken, is het handig om vooraf al enkele gegevens van jezelf verzameld te hebben. Hoe meer jouw hypotheekadviseur van jouw wensen en je financiële situatie af weet, des te beter deze jou naar de goede richting op de huizenmarkt kan sturen.

Begin sowieso met het opzoeken van je inkomensgegevens. Denk aan een salarisstrook, jaaropgave van je werkgever, of een werkgeversverklaring. Vind je een werkgeversverklaring te veel gedoe? Houd dan je DigiD code bij de hand. Via de website van het UWV kunnen jij of je adviseur het ‘verzekeringsbericht’ downloaden, waarop precies staat vermeld wat jij de laatste jaren gemiddeld hebt verdiend. Steeds meer banken en hypotheekverstrekkers werken tegenwoordig met dit UWV-verzekeringsbericht.

Ben je zelfstandig ondernemer? Houd dan je jaarcijfers en je definitieve belastingaangiften van de laatste drie kalenderjaren bij de hand. Ben je nog niet drie jaar zelfstandig? Dan kun je de jaarcijfers en aangiften die je al wel hebt gebruiken. Werk je via een uitzendbureau? Zorg dan voor de aanwezigheid van je jaaropgaven van de laatste drie kalenderjaren.

Wanneer je al een hypotheek hebt, wil je adviseur hier ook graag weet van hebben. Neem naast je inkomensgegevens dus bijvoorbeeld ook een overzicht van je huidige hypotheek mee. Heb je bij je hypotheek nog een spaar- of beleggingsverzekering lopen? Neem hiervan dan ook een recent saldo-overzicht mee.

Wil je echt concreet weten hoeveel jij kunt lenen en in welke prijsklasse je op zoek kunt gaan? Zorg er dan ook voor dat je op de hoogte bent van je eigen leningen en kredieten. Een overzicht hiervan is tegenwoordig handig op te vragen op de website van het BKR; www.bkr.nl. Als je nog een bestaande lening hebt, dient de adviseur hiermee rekening te houden. De lasten die je namelijk hieraan besteed, kun je niet gebruiken voor de betaling van je hypotheek. Met een nog lopend krediet kun je dus een lager bedrag aan hypotheek lenen. Let op: een studieschuld telt ook mee! Ook al staat deze niet geregistreerd bij BKR, geef deze wel door aan je adviseur.

Last but not least: wanneer je weet hoeveel jij maximaal kunt lenen, betekent dat niet dat je per se in deze prijsklasse naar een woning kunt gaan zoeken. Als jij bijvoorbeeld met je inkomen 200.000 euro kunt lenen, maar per se die woning van 250.000 euro wilt kopen, dan dien je zelf het verschil bij te leggen. Dit kan bijvoorbeeld met je eigen spaargeld, of een schenking van je (groot)ouders. Zorg ervoor dat je in elk geval weet hoeveel spaargeld je tot je beschikking hebt, of geschonken gaat krijgen.

Ik wens je een leuke en goed voorbereide huizenjacht toe!

Hypotheek nodig? Maandlasten hypotheek berekenen