Geld lenen

Hoeveel moet je verdienen om een auto te private leasen?

Om te bepalen of je in aanmerking komt voor private lease en ook voor welk bedrag je maximaal kan leasen wordt de draagkrachtnorm gebruikt. De draagkrachtnorm bepaalt welk bedrag je voor levensonderhoud moet overhouden nadat je al je vaste lasten hebt betaald. Er wordt hierbij dus niet alleen gekeken naar je inkomen, maar ook naar je uitgaven zoals hypotheek, huur en andere vaste lasten zoals tv, internet en energie.

Kredietcheck

Inkomen private lease autoDe meeste leasemaatschappijen zullen ook controleren of je een BKR registratie hebt. Lees hier welke leasemaatschappij dit niet doet.

Er vindt dus een kredietcheck plaats waarmee de private leasemaatschappij controleert wat jouw kredietwaardigheid is. Enerzijds om te bekijken of je het wel kunt betalen en anderzijds om te kijken of je wel betrouwbaar bent als het gaat om je betalingen. Achterstallige betalingen op bijvoorbeeld je huur worden namelijk ook geregistreerd bij het BKR.

Op basis van de kredietcheck wordt er een advies uitgebracht en bij een positief advies zal jouw lease aanvraag worden goedgekeurd. Sommige private leasemaatschappijen zullen wat meer risico nemen dan anderen en daardoor makkelijker zijn in het accepteren van jouw aanvraag.

Geen vast arbeidscontract

Heb je geen vast arbeidscontract dan zal het lastiger worden om een private lease overeenkomst aan te gaan. Bij de meeste leasemaatschappijen is het namelijk zo dat je arbeidscontract niet eerder mag eindigen dan de leaseovereenkomst. Bij een tijdelijk arbeidscontract of bijvoorbeeld een uitkering heeft een leasemaatschappij onvoldoende garantie dat je inkomenssituatie stabiel blijft.

Vrijblijvend een private lease offerte aanvragen

Bij de meeste private leasemaatschappijen is het aanvragen van een offerte vrijblijvend en zonder verdere kosten. Wil je dus kijken of je in aanmerking komt voor het private leasen van de door jou gewenste auto, dan kun je gewoon een aanvraag indienen. Je hoort dan vanzelf of de private leasemaatschappij jou als klant accepteert.

Wel is het verstandig om zelf ook na te gaan of er ruimte is in jouw budget om het maandbedrag gedurende de looptijd van de leaseovereenkomst iedere maand te kunnen betalen. Je wilt natuurlijk niet in financiele problemen komen doordat je een te duur private lease contract bent aangegaan.

BKR registratie private lease

Hou er rekening mee dat in principe 35% van het bedrag dat je betaalt over de gehele leaseperiode wordt geregistreerd als lening bij het BKR.

Denk je dat private lease iets voor jou is? Neem dan zeker even een kijkje bij onderstaande leasemaatschappijen.