Geld uitgeven Hypotheken

25% Nederlanders niet tevreden met koophuis

Maar liefst 25 procent van de Nederlanders is op dit moment niet gelukkig met hun koopwoning. Dit blijkt uit onderzoek van Kadasterdata.nl onder 1.028 huizenbezitters, uitgevoerd door Panelinzicht. Een van de belangrijkste redenen hiervoor lijkt een (te) hoge aankoopprijs te zijn. Van alle ondervraagden vindt een tiende dat ze – achteraf gezien – te veel hebben betaald voor hun huis.

Opvallend genoeg voelen vooral Drentenaren zich bekocht. Zo stelt maar liefst 21 procent van hen dat ze achteraf te veel voor hun huis hebben betaald. Ook Noord-Hollanders (negentien procent) zijn niet te spreken over hun aankoopbeleid. Met slechts vijf procent zijn Groningers het positiefst. “Gemiddeld wonen Nederlanders zeven tot tien jaar in dezelfde woning”, zegt Peter Abrahamse van Kadasterdata.nl. “Als je een huis koopt, kijk dan verder dan je huidige levenssituatie en -behoeften. Want waar je nu waarde aan hecht, hoeft over vijf jaar helemaal geen rol meer te spelen. Hoe moeilijk het ook is, probeer hier tijdens het aankoopproces zoveel mogelijk rekening mee te houden.”

Woonwensen

Niet alleen de prijs, maar ook de specifieke eigenschappen van een woning zorgen weleens voor ontevredenheid. Zo stelt één op de tien respondenten dat zijn of haar huis beter aansluit bij de woonwensen van hun partner. Zeven procent van de ondervraagden heeft hierdoor zelfs spijt van hun woningkeuze. Opvallend genoeg spannen Zuid-Hollanders zowel op het gebied van woonwensen (21 procent) als spijt van woningkeuze (veertien procent) de kroon. Abrahamse: “Gezien de krapte op de woningmarkt, begrijp ik dat mensen sneller geneigd zijn concessies te doen wat betreft hun belangrijkste woonwensen. Dit hoef je echter niet met zijn tweetjes op te lossen, want in dat geval is objectief blijven enorm uitdagend. Hier kan bijvoorbeeld een aankoopmakelaar de juiste ondersteuning bieden, om zo een miskoop te voorkomen.”

Noodzaak

Waar een koopwoning in sommige gevallen voor onenigheid zorgt, is het voor zeven procent van de samenwonende stelletjes juist de belangrijkste reden dat ze nog bij elkaar zijn. Opvallend genoeg is dit vaker het geval onder respondenten jonger dan veertig jaar (twaalf procent) dan bij veertigplussers (vijf procent). In het geval dat de relatie onverhoopt op de klippen loopt, verwacht maar liefst 35 procent van de respondenten zijn of haar partner niet uit te kunnen kopen. Opvallend genoeg lijkt dit vaker een probleem voor vrouwen (44 procent) dan mannen (27 procent). Abrahamse: “Als je samen een huis koopt, moet je alle scenario’s in overweging nemen. Hoe onrealistisch het ook lijkt, geldt dit ook voor het stuklopen van je relatie en de bijbehorende financiële consequenties. Het laatste wat je wil, is dat je uiteindelijk weer bij je ouders moet intrekken.”

Hypotheek nodig? Maandlasten hypotheek berekenen