Hypotheken Vastgoed

Feelix vindt simpele oplossing voor overwaarde-problematiek

De totale overwaarde van woningen in Nederland wordt geschat op ruim 600 miljard euro (ongeveer evenveel als de totale hypotheekschuld). Het probleem: het zit vast in stenen. Dit tot frustratie van huizenbezitters die lang gespaard hebben en meer financiële ruimte willen. Feelix wil deze mensen, tegen overzichtelijke, vaste vergoedingen, helpen bij het ‘bevrijden’ van hun vermogen.

Laten we de roze olifant in de huiskamer meteen benoemen: een nieuw financieel product op de huizenmarkt? Dan gaan er direct allerlei alarmbellen af bij consumenten, financiële waakhonden en media. Begrijpelijk. Maar Feelix is geen financieel product – waarmee het zich ook gelijk onderscheidt van bestaande, overwaarde-producten zoals overwaarde-hypotheken (de ‘opeet’-hypotheek) bij grote banken en sale & leaseback-constructies (verkoop & huur), waarbij sprake is van speculatieve (lees: onzekerdere) en groeiende lasten. Feelix is geen lening en geen huur.

Feelix is de facto een online platform dat de verbinding legt tussen huiseigenaren die hun overwaarde willen verzilveren en beleggers die geïnteresseerd zijn in de aankoop van die woningen met een vast rendement. Of in chiquere bewoording: Feelix is een fintech start-up en innovatief product, omdat het het eerste sale & useoverwaarde-product is in Nederland. Bovendien is Feelix ontwikkeld vanuit de behoefte van de huiseigenaar en niet vanuit de behoefte van de bank of de belegger.

Hoe werkt het?

Simpel gezegd hebben mensen met Feelix de mogelijkheid om direct 80% van de taxatiewaarde van hun eigen woning te krijgen, waarbij ze recht houden op de toekomstige waarde(stijging) boven die 80%. Dit tegen enkele eenmalige vergoedingen (1,5% afsluitkosten en de onvermijdelijke 2% overdrachtsbelasting) en een vaste maandelijkse gebruiksvergoeding die nooit verhoogd zal worden zolang men in de woning blijft wonen. Uiteraard moeten mensen wel aantonen dat ze de vaste gebruiksvergoeding kunnen betalen.

Feelix richt zich daarbij op woningen tussen de 250.000 en 600.000 euro, omdat het stijgen en dalen van de huizenprijs boven dat bedrag te grillig kan worden (op de homepage van Feelix kun je direct zien wat de maandelijkse gebruiksvergoeding is bij welk taxatiebedrag). De gemiddeld huizenprijs in Nederland ligt rond de 325.000 euro.

‘Bij Feelix weet je exact waar je aan toe bent’, zegt initiatiefnemer en algemeen directeur Hugo Geluk, die Feelix uitdokterde toen een familielid van hem, een ondernemer, enkele jaren voor zijn pensioen een hersenbloeding kreeg.

‘Daardoor moest hij stoppen met zijn bedrijf, kon hij de hypotheek op z’n huis niet langer betalen en moest hij z’n huis verkopen en verhuizen. En dat terwijl hij wel voldoende pensioen had opgebouwd, maar dat zat nog vast. Hij had dus de laatste jaren voor zijn pensioen niet voldoende liquiditeit. Met Feelix zou er een oplossing zijn geweest.’

En zo zijn er (veel) meer mensen die hun overwaarde om verschillende redenen ‘bevrijd’ zouden willen zien, zonder verstrikt te raken in ingewikkelde, onoverzichtelijke en vaak duurdere producten.

Geluk: ‘Wij Nederlanders zijn een spaarzaam volk; zo zijn we opgevoed: los af, dan heb je een appeltje voor de dorst. Maar dat is dus niet zo – bij Feelix noemen we dat: steenrijk, maar geldarm. Tenzij je je huis verkoopt natuurlijk. Maar verhuizen is voor onze doelgroep, veelal 55-plussers, een grote emotionele stap. Daar komt bij dat er een structureel woningtekort is waardoor de huurmarkt overspannen is, stimuleert de overheid de doelgroep om juist thuis te blijven wonen en voelen alternatieve overwaarde-producten niet prettig, niet rustig. Dat wil je dus liever niet. Het is geen zaak van leven of dood, maar vastzittende, “gevangen” overwaarde is wel degelijk een maatschappelijk probleem. En bedenk eens wat het voor de economie zou kunnen betekenen.’

Bucketlist

Er is volgens Geluk dan ook behoorlijke behoefte aan Feelix, waarbij hij graag de positieve kanten wil benadrukken. ‘Bedenk eens wat je met al dat geld kunt doen? Zoals een paar jaar eerder met pensioen gaan. Of ouders die bijvoorbeeld (belastingvrij) willen schenken aan de kinderen die, juist als starters op de woningmarkt, financiële steun nodig hebben. Of het echtpaar dat al zolang een droomreis of buitenhuis op hun bucketlist had staan, of nu eindelijk die camper kan kopen. Of misschien is er wel een traplift nodig, als onderdeel van een langgekoesterde verbouwing – waardoor het huis ook weer meer waard wordt.’

Maar, benadrukt Geluk, ‘Feelix is niet voor iedereen. Het is absoluut een fraai product, al zeg ik het zelf – met name financial planners vinden het prachtig, omdat de lasten voor lange termijn gelijk blijven (de Van Bruggen Adviesgroep heeft het bijvoorbeeld al opgenomen in zijn aanbod/portfolio). Maar je maandlasten gaan omhoog. En als je je kapitaal uitgeeft, slinkt de erfenis, hoewel je natuurlijk het recht blijft houden op toekomstige overwaarde. En als je er moeite mee hebt dat het huis waarin je woont niet langer van jou is, dan moet je het ook niet doen. Feelix is echt bedoeld voor de doelgroep die een duidelijke bestemming voor het vrijgekomen geld heeft en zo maximaal van de liquiditeit, lees: het leven, wil genieten.’

En what’s in it for de beleggers, om ook die roze olifant te tackelen? Geluk: ‘Die halen een prettig rendement uit de gebruiksvergoeding – meer dan bij veel andere beleggingen, die vaak ook risicovoller zijn. Ze investeren in Nederlands vastgoed met een maandelijkse vaste cashflow. Zoals Peter Boelhouwer, hoogleraar woningmarkt aan de TU Delft, onlangs in de Volkskrant aangaf wordt de bevolkingsgroei stelselmatig onderschat, waardoor huizen in trek blijven. Die investering is dus steady. Feelix is een win/win-situatie voor alle betrokkenen.’

Meer informatie: Feelix.nl

Beleggingsadvies vragen aan experts?

Mijn.beleggen.com is de community voor en door beleggers van meer dan 11.000 leden. Vip leden krijgen tips en adviezen van de expert beleggers. Je kunt bijvoorbeeld, als je scheef zit in een bepaalde positie, advies vragen van experts. Je betaalt hiervoor nog geen 1 euro per dag en kan het uitproberen voor 1 euro voor de eerste maand.