Hypotheken

Hypotheekrente met én zonder NHG bereikt nieuw laagterecord

De dalende trend van de gemiddelde hypotheekrente die sinds medio juli 2020 is ingezet, heeft zich het afgelopen kwartaal flink voortgezet. De eerste twee maanden van 2021 kenmerken zich door een recordaantal renteverlagingen bij vrijwel alle hypotheekaanbieders. De gemiddelde hypotheekrente met én zonder Nationale Hypotheek Garantie (NHG) heeft hierdoor een nieuw historisch laag niveau bereikt. De sterkste daling doet zich voor in de 30-jaarsrente met NHG, zo blijkt uit cijfers van De Hypotheker. Deze duikt nu 0,18 procentpunt onder het laagterecord van maart 2020 (1,85 procent) en bedraagt nu 1,67 procent.

Na het diepterecord dat in maart 2020 aan het begin van de coronacrisis werd gevestigd, begon de hypotheekrente weer licht te stijgen. Sinds vanaf juli onder invloed van het herstelfonds van de Europese Unie en het opkoopprogramma van obligaties van de Europese Centrale Bank na een aantal maanden van stijgende rentes de kentering intrad, zet deze daling zich tot nu toe voort. “De hypotheekrente is met name in de afgelopen twee maanden sterk gedaald en inmiddels is de rente zó laag, dat het dieptepunt van een jaar geleden op alle fronten is doorbroken. Vooral de gemiddelde hypotheekrente met NHG breekt records”, zegt Michel van den Akker, directievoorzitter van De Hypotheker. “In januari en februari is de rente meer dan honderdvijftig keer verlaagd door geldverstrekkers, soms zelfs meerdere keren per verstrekker. Gezien de aanhoudende krapte op de huizenmarkt zal de concurrentie tussen geldverstrekkers groot blijven, waardoor ook de renteverschillen tussen de rentevaste periodes kleiner worden. Daarnaast zullen centrale banken hun ruime monetaire beleid voortzetten, wat zorgt voor stabiliteit op de financiële markten. Hierdoor verwachten we op basis van de informatie die we nu hebben dat de hypotheekrente voorlopig op het huidige lage niveau zal blijven. Al zien we nu ook de eerste verhogingen voorbijkomen waardoor het dieptepunt lijkt te zijn bereikt.”

De 20-jaarsrente met NHG is gedaald van 1,49 procent in maart 2020 tot gemiddeld 1,35 procent eind februari 2021. Door de aanhoudend lage rente is dit veruit de meest gekozen rentevaste periode (55 procent). Het gemiddelde rentepercentage voor een hypotheek met een rentevaste periode van 10 jaar met NHG ligt met 1,06 procent 0,06 procentpunt ook onder het diepterecord in maart. De 30-jaarsrente laat de sterkste daling zien en ligt nu 0,18 procent lager dan het vorige laagterecord (1,67 procent). Het renteverschil tussen een NHG-hypotheek en een hypotheek zonder NHG is sinds het eerdere laagterecord in maart 2020 groter geworden. Geldverstrekkers houden nog steeds hogere marges aan, omdat ze bij een hypotheek zonder garantie meer risico lopen. Desondanks zijn de gemiddelde rentes met 100 procent marktwaarde ook historisch laag.

Hypotheek Advies Nederland

Hypotheektarieven voorlopig nog laag

Het lijkt er volgens De Hypotheker op dat de kapitaalmarktrentes de bodem hebben bereikt. Zo lenen overheden veel geld op de kapitaalmarkt om hun economieën te ondersteunen. De enorme vraag naar geld zorgt voor een opwaartse druk op kapitaalmarktrentes. De lange kapitaalmarktrentes – een goede maatstaf voor de hypotheekrente – zijn in de afgelopen twee weken per saldo gestegen. Tegelijkertijd neemt het positieve sentiment onder beleggers toe en sorteren zij voor op economisch herstel. Hierdoor stijgen de aandelenkoersen en doen ook de aandelen van banken het goed. Verder rekenen beleggers lagere risicopremies als zij geld aan banken toevertrouwen. Hierdoor kunnen banken zich goedkoper financieren en profiteren klanten in de vorm van lagere hypotheekrentes. Daarnaast zet de ECB haar huidige stimuleringsmaatregelen zeker nog tot in 2022 voort en dat zorgt voor rust op de financiële markten. Gezien deze ontwikkelingen en de concurrentie op de hypotheekmarkt is de verwachting dat de hypotheektarieven voorlopig nog laag blijven.

Hypotheek nodig? Maandlasten hypotheek berekenen