Geld lenen

Kopen of leasen? | De voor- en nadelen van private lease

Steeds vaker kiezen autokopers er voor om hun nieuwe auto te leasen in plaats van te kopen. Private leasen is voornamelijk populair omdat het mensen op een financieel aantrekkelijke manier in staat stelt telkens in de nieuwste modellen te rijden. Je hoeft bij private lease namelijk geen dure lening af te sluiten of een groot deel van je spaargeld aan te spreken.

Bij het private leasen van een auto betaal je vaak een aanbetaling of borg gevolgd door een reeks maandelijkse betalingen. Het gaat hierbij om gloednieuwe auto’s of zo goed als nieuwe occasions. Meestal duurt de leaseovereenkomst tussen de 1 en 5 jaar. Aan het einde van de overeenkomst geef je de auto terug aan de leasemaatschappij en regel je jouw volgende overeenkomst.

Private leasen is vergelijkbaar met het afsluiten van een huurovereenkomst voor een lange termijn. Je kunt het zien als het kiezen om je huis te huren in plaats van het te kopen. Je woont daar en kunt het behandelen als je eigen huis, maar de verhuurder blijft de wettelijke eigenaar en je blijft betalen tot je eruit wilt.

Private Lease BKR

Als auto bezitter weet je vaak niet waar je aan toe bent als het gaat om de kosten van je auto. Je betaalt je premie aan de verzekeringsmaatschappij, je betaalt wegenbelasting/motorrijtuigenbelasting aan de belastingdienst, je betaalt je brandstof, ieder jaar betaal je voor een APK-keuring, een grote of een kleine beurt, het wisselen van je banden en dan zijn er nog de onverwachte reparatiekosten.

Wil je af van die onzekerheid? Dan is private leasen wellicht iets voor jou.

Eigendom van de auto bij private lease

Wanneer je een auto leaset, ben en word je niet de wettelijke eigenaar ervan. De auto is en blijft eigendom van de leasemaatschappij die de leaseovereenkomst levert. Je kunt de auto behandelen als je eigen auto, maar aan het einde van de overeenkomst moet je hem teruggeven aan het leasemaatschappij.

Het zal je niet uitkomen als je je auto lang wilt houden, maar het kan een goede keuze zijn als je om de paar jaar een nieuwe auto wilt hebben.

snel geld voor je auto

Sommige leasemaatschappijen zullen je wel een aanbod doen om de auto over te kopen.

Dat de auto niet jouw eigendom is heeft ook een aantal duidelijke voordelen. Vooral als er iets mis gaat.

De lease auto zal nooit meer dan een paar jaar oud zijn. De kans dat er dus wat mis gaat is daarom een stuk kleiner dan als je een oude auto hebt. Daarbij zal de lengte van de leaseovereenkomst zeer waarschijnlijk voor het grootste deel onder de garantieperiode van de auto vallen. En mocht er toch wat misgaan met de auto dan is het de verantwoordelijkheid van de leasemaatschappij om het probleem op te lossen.

Aan het einde van de lease

Aan het einde van de leaseovereenkomst moet je de auto teruggeven aan de leasemaatschappij. Het goede nieuws is dat je dit meestal zelf niet in de gaten hoeft te houden want de leasemaatschappij zal meestal contact met je opnemen over wanneer je de auto moet inleveren.

De leasemaatschappij zou kunnen aanbieden om een nieuwe overeenkomst te regelen die start zodra de huidige overeenkomst is beëindigd. Vergeet niet om jezelf opnieuw te oriënteren en naar lease-aanbiedingen te kijken om er zeker van te zijn dat je de beste deal krijgt! Als je besluit bij je huidige leasemaatschappij te blijven, zorg er dan voor dat je nieuwe auto klaarstaat op het moment dat je je oude inlevert.

Houd er rekening mee dat je mogelijk extra kosten moet betalen als je de kilometerstand hebt overschreden die je in jouw leasecontract hebt afgesproken. Je zult ook moeten betalen voor elke schade die meer is dan normale slijtage, dus het loont om goed voor je lease auto te zorgen.

Het fijne is dat je geen gedoe hebt met het inruilen of verkopen van je oude auto als je een nieuwe wilt gaan rijden.

Nadelen private lease

Leasen past niet bij iedereen. Het heeft ook nadelen ten opzichte van kopen. Een van de belangrijkste voordelen van het kopen van een auto is dat je er alles mee kan doen wat je maar wilt. Je zou er nog 20 jaar mee kunnen rijden, of je zou de auto kunnen verkopen en een deel van je geld terugkrijgen. Dit is geen optie aan het einde van een private leaseovereenkomst. Je moet dan weer een nieuwe overeenkomst regelen met opnieuw maandelijkse betalingen als je toch weer een auto tot je beschikking wilt hebben.

Een ander potentieel nadeel is dat leaseovereenkomsten je een beetje minder flexibiliteit bieden. Als jouw (financiële) omstandigheden tijdens de overeenkomst veranderen, kan je de overeenkomst niet zomaar aanpassen of beëindigen. Je zit aan de betalingen van de overeenkomst vast of moet een boete betalen om ervan af te komen.

Alternatieven private lease

Naast het kopen of private leasen zijn er nog een aantal alternatieven denkbaar om toch jouw droomauto te kunnen rijden.

Lenen
Een andere optie om een auto te kunnen kopen is door het geld te lenen. Als je niet in contanten kan betalen, wordt je mogelijk een financiële deal aangeboden door de garage die de auto verkoopt. Maar het kan zijn dat je er beter aan doet een persoonlijke lening af te sluiten, omdat de rentetarieven op leningen momenteel zeer concurrerend zijn.

Betaal met plastic
Betalen met een creditcard kan een goede optie zijn als je een tweedehands auto wilt kopen, of zelfs als je een nieuwe auto in het a-segment wilt kopen, omdat de beste creditcards lange betalingstermijnen tegen 0% rente bieden.

Dit betekent dat, op voorwaarde dat je het saldo volledig hebt betaald aan het einde van de promotieperiode, je geen rente betaalt.

Bekijk ook: Tijdelijk de Visa World Card het 1e jaar gratis!

Huurkoop
Huurkoop houdt in dat je vooraf een aanbetaling doet en vervolgens een vast aantal maandelijkse termijnen betaalt, terwijl je de auto gebruikt. Zodra alle termijnen zijn betaald, is de auto van jou.

Dit type lening heeft de auto als onderpand, wat betekent dat het kan worden teruggenomen als je achterloopt met je betalingen. Omdat je de auto pas bezit nadat de laatste betaling is gedaan, kun je deze niet verkopen zolang je nog geld verschuldigd bent.

Zorg ervoor dat je de kleine lettertjes in een huurkoopovereenkomst leest, aangezien je naast de aanbetaling mogelijk een grote ‘ballonbetaling’ moet doen aan het einde van de financieringsperiode voordat je de auto in je bezit hebt.

Private lease met of zonder BKR registratie?

Als je een auto koopt op basis van huurkoop en deze vroegtijdig wilt beëindigen, heb je recht op een korting van kosten op basis van de betalingen die je hebt gedaan en hoe lang er nog over is om het contract uit te voeren.

Private lease zou in dit geval een betere optie zijn als je om de paar jaar een nieuwe auto wilt hebben, misschien een betere dan je normaal zou kunnen veroorloven, maar niet de verplichting wilt hebben om de auto aan het einde van de overeenkomst te moeten kopen.

Geld lenen

Hoe wordt het maandbedrag bij private lease bepaald?

Het maandbedrag bestaat uit twee componenten: een financiële- en een service component.

Het financiële component is gebaseerd op de verwachte afschrijving van het voertuig: het verschil tussen de nieuwwaarde van de auto en de waarde ervan aan het einde van de overeenkomst. Het kiezen van een auto die zijn waarde behoudt, kan daarom betekenen dat je maandelijkse termijnen lager zijn.

Het service component is gebaseerd op de kosten voor aflevering, verzekering, wegenbelasting, vervanging van banden, APK, schadeherstel, vervangend vervoer, pech onderweg-hulpdienst, reparaties, onderhoud en BTW. Het aanbod hierin verschilt per leasemaatschappij.

De hoogte van deze kosten is weer afhankelijk van het aantal schadevrije jaren dat je al hebt opgebouwd en het aantal kilometers dat je van plan bent jaarlijks te gaan rijden.

Wat niet in het maandbedrag verwerkt zit zijn de brandstofkosten, het wassen van de auto, boetes, tol en bijvoorbeeld de meer dan vooraf afgesproken gereden kilometers.

Besparen op je brandstofkosten? Neem een tankpas

De voordelen van private lease op een rij

– Geen hoge aanschafkosten.
– Je rijdt in de nieuwste modellen.
– Je betaalt een vast bedrag per maand + brandstof, geen onverwachte kosten.

De nadelen van private lease op een rij

– De auto is en wordt niet jouw eigendom
– De overeenkomst is niet gemakkelijk tussentijds op te zeggen
– Mogelijk een BKR-notering (lees hier hoe het zonder BKR-notering kan)

Hoe vind je de beste private lease deal?

Dat private lease de oplossing is voor zorgeloos rijden, is nu wel duidelijk. Maar hoe vind je de beste deal en waar moet je op letten?

In grote lijnen zijn de private lease aanbieders goed met elkaar te vergelijken, maar het zijn net de kleine verschillen waar je op moet letten.

Minimum schadevrije jaren
Bij sommige aanbieders worden er geen minimum schadevrije jaren gevraagd. Wel zo prettig als je net je rijbewijs hebt. Maar let er op dat het aantal schadevrije jaren ook van invloed is op de maandprijs.

Meer of minder kilometers
Hoewel de meeste leaseaanbieders standaard uitgaan van 10.000 kilometer per jaar, is dat niet in alle gevallen zo. Check dit dus goed. Daarnaast kunnen de tarieven die je betaalt voor extra gereden kilometers nogal verschillen. Daarbij zijn er aanbieders waarbij je geld terug krijgt als je minder kilometers hebt gereden.

Eigen risico bij schade
Let ook goed op hoe hoog het eigen risico is bij schade. Je gaat er natuurlijk niet vanuit, maar een ongelukje is zo gebeurd.

Kredietwaardigheid
Een leasemaatschappij zal bij het beoordelen van jouw aanvraag kijken naar jouw financiële situatie. Je hebt bij private lease geen spaargeld nodig maar vaak wel een vast inkomen. Hoe streng hiernaar wordt gekeken verschilt per leasemaatschappij. Ook checken sommige leasemaatschappijen niet of je een BKR-notering hebt. Lees hier welke dat zijn.

Verzekeringen
Ook het aanbod van verzekeringen dat standaard in de prijs zit inbegrepen verschilt per lease aanbieder. Te denken valt bijvoorbeeld aan een ongevallen inzittendenverzekering, schadeverzekering voor inzittenden, verkeersrechtsbijstandverzekering, pechhulp (in het buitenland), etc.

Bestickering
Vaak zit in de maandprijs inbegrepen dat de lease auto bestickerd is. Wil je een auto zonder bestickering? Dan betaal je extra. De kosten hiervan verschillen per aanbieder.

Leeftijd
Veel leasemaatschappijen hanteren een boven- en ondergrens als het gaat om de leeftijd van de bestuurder.

Voorkom een mogelijk verlies van opgebouwde schadevrije jaren!

Door een Schadevrijrijdenverklaring bij de leasemaatschappij aan te vragen, kan je bewijzen dat je tijdens de leaseperiode geen schades hebt gereden. Als je dat ook bij je laatste autoverzekeraar opvraagt, kan je deze 2 bewijzen overhandigen aan een nieuwe verzekeraar en zo je schadevrije jaren behouden.

Wat is goedkoper: private leasen of kopen?

Deze vraag is niet direct te beantwoorden. Feit is dat het eigenlijk altijd het goedkoopste is om een tweedehands auto te kopen. Zou je een nieuwe auto kopen met een lening dan betaal je eigenlijk altijd meer dan als je zou leasen. Een nieuwe auto kopen met eigen spaargeld is op papier natuurlijk goedkoper, omdat je geen rente betaalt. Hoewel je altijd het risico loopt dat onderhouds- en reparatiekosten hoger uitvallen.

Een auto leasen is vaak goedkoper omdat de leasemaatschappijen op grote schaal auto’s inkoopt en daarom meer korting krijgen op aanschaf en onderhoud. Daarbij zijn de verzekeringskosten lager dan voor een particulier, omdat leasemaatschappijen bijvoorbeeld het cascorisico (het allrisk-deel) zelf afdekken. Tot slot is het voor een leasemaatschappij veel eenvoudiger om de auto na een aantal jaar weer goed te verkopen. Al met al ben je daardoor in veel gevallen met private lease goedkoper uit dan wanneer je de auto koopt.

Denk je dat private lease iets voor jou is? Neem dan zeker even een kijkje bij onderstaande leasemaatschappijen.

Gerelateerde berichten

Minder hypotheek door BKR registratie leaseauto?

1 op 5 jonge Nederlanders bereid te overbieden op huis

Hoeveel moet je verdienen om een auto te private leasen?

Plaats een reactie