Geld lenen

Kopen of leasen? | De voor- en nadelen van private lease

Steeds vaker kiezen autokopers er voor om hun nieuwe auto te leasen in plaats van te kopen. Private leasen is voornamelijk populair omdat het mensen op een financieel aantrekkelijke manier in staat stelt telkens in de nieuwste modellen te rijden. Je hoeft bij private lease namelijk geen dure lening af te sluiten of een groot deel van je spaargeld aan te spreken.

Bij het private leasen van een auto betaal je vaak een aanbetaling of borg gevolgd door een reeks maandelijkse betalingen. Het gaat hierbij om gloednieuwe auto’s of zo goed als nieuwe occasions. Meestal duurt de leaseovereenkomst tussen de 1 en 5 jaar. Aan het einde van de overeenkomst geef je de auto terug aan de leasemaatschappij en regel je jouw volgende overeenkomst.

Private leasen is vergelijkbaar met het afsluiten van een huurovereenkomst voor een lange termijn. Je kunt het zien als het kiezen om je huis te huren in plaats van het te kopen. Je woont daar en kunt het behandelen als je eigen huis, maar de verhuurder blijft de wettelijke eigenaar en je blijft betalen tot je eruit wilt.

Private Lease BKR

Als auto bezitter weet je vaak niet waar je aan toe bent als het gaat om de kosten van je auto. Je betaalt je premie aan de verzekeringsmaatschappij, je betaalt wegenbelasting/motorrijtuigenbelasting aan de belastingdienst, je betaalt je brandstof, ieder jaar betaal je voor een APK-keuring, een grote of een kleine beurt, het wisselen van je banden en dan zijn er nog de onverwachte reparatiekosten.

Wil je af van die onzekerheid? Dan is private leasen wellicht iets voor jou.

Eigendom van de auto bij private lease

Wanneer je een auto leaset, ben en word je niet de wettelijke eigenaar ervan. De auto is en blijft eigendom van de leasemaatschappij die de leaseovereenkomst levert. Je kunt de auto behandelen als je eigen auto, maar aan het einde van de overeenkomst moet je hem teruggeven aan het leasemaatschappij.

Het zal je niet uitkomen als je je auto lang wilt houden, maar het kan een goede keuze zijn als je om de paar jaar een nieuwe auto wilt hebben.

Sommige leasemaatschappijen zullen je wel een aanbod doen om de auto over te kopen.

Dat de auto niet jouw eigendom is heeft ook een aantal duidelijke voordelen. Vooral als er iets mis gaat.

De lease auto zal nooit meer dan een paar jaar oud zijn. De kans dat er dus wat mis gaat is daarom een stuk kleiner dan als je een oude auto hebt. Daarbij zal de lengte van de leaseovereenkomst zeer waarschijnlijk voor het grootste deel onder de garantieperiode van de auto vallen. En mocht er toch wat misgaan met de auto dan is het de verantwoordelijkheid van de leasemaatschappij om het probleem op te lossen.

Aan het einde van de lease

Aan het einde van de leaseovereenkomst moet je de auto teruggeven aan de leasemaatschappij. Het goede nieuws is dat je dit meestal zelf niet in de gaten hoeft te houden want de leasemaatschappij zal meestal contact met je opnemen over wanneer je de auto moet inleveren.

De leasemaatschappij zou kunnen aanbieden om een nieuwe overeenkomst te regelen die start zodra de huidige overeenkomst is beëindigd. Vergeet niet om jezelf opnieuw te oriënteren en naar lease-aanbiedingen te kijken om er zeker van te zijn dat je de beste deal krijgt! Als je besluit bij je huidige leasemaatschappij te blijven, zorg er dan voor dat je nieuwe auto klaarstaat op het moment dat je je oude inlevert.

Houd er rekening mee dat je mogelijk extra kosten moet betalen als je de kilometerstand hebt overschreden die je in jouw leasecontract hebt afgesproken. Je zult ook moeten betalen voor elke schade die meer is dan normale slijtage, dus het loont om goed voor je lease auto te zorgen.

Het fijne is dat je geen gedoe hebt met het inruilen of verkopen van je oude auto als je een nieuwe wilt gaan rijden.

Nadelen private lease

Leasen past niet bij iedereen. Het heeft ook nadelen ten opzichte van kopen. Een van de belangrijkste voordelen van het kopen van een auto is dat je er alles mee kan doen wat je maar wilt. Je zou er nog 20 jaar mee kunnen rijden, of je zou de auto kunnen verkopen en een deel van je geld terugkrijgen. Dit is geen optie aan het einde van een private leaseovereenkomst. Je moet dan weer een nieuwe overeenkomst regelen met opnieuw maandelijkse betalingen als je toch weer een auto tot je beschikking wilt hebben.

Een ander potentieel nadeel is dat leaseovereenkomsten je een beetje minder flexibiliteit bieden. Als jouw (financiële) omstandigheden tijdens de overeenkomst veranderen, kan je de overeenkomst niet zomaar aanpassen of beëindigen. Je zit aan de betalingen van de overeenkomst vast of moet een boete betalen om ervan af te komen.

De voordelen van private lease op een rij

– Geen hoge aanschafkosten.
– Je rijdt in de nieuwste modellen.
– Je betaalt een vast bedrag per maand + brandstof. Dus geen onverwachte kosten.

De nadelen van private lease op een rij

– De auto is en wordt niet jouw eigendom
– De overeenkomst is niet gemakkelijk tussentijds op te zeggen
– Mogelijk een BKR-notering (lees hier hoe het zonder BKR-notering kan)

Wat is goedkoper: private leasen of kopen?

Deze vraag is niet direct te beantwoorden. Feit is dat het eigenlijk altijd het goedkoopste is om een tweedehands auto te kopen. Zou je een nieuwe auto kopen met een lening dan betaal je eigenlijk altijd meer dan als je zou leasen. Een nieuwe auto kopen met eigen spaargeld is op papier natuurlijk goedkoper, omdat je geen rente betaalt. Hoewel je altijd het risico loopt dat onderhouds- en reparatiekosten hoger uitvallen.

Een auto leasen is vaak goedkoper omdat de leasemaatschappijen op grote schaal auto’s inkoopt en daarom meer korting krijgen op aanschaf en onderhoud. Daarbij zijn de verzekeringskosten lager dan voor een particulier, omdat leasemaatschappijen bijvoorbeeld het cascorisico (het allrisk-deel) zelf afdekken. Tot slot is het voor een leasemaatschappij veel eenvoudiger om de auto na een aantal jaar weer goed te verkopen. Al met al ben je daardoor in veel gevallen met private lease goedkoper uit dan wanneer je de auto koopt.

Denk je dat private lease iets voor jou is? Neem dan zeker even een kijkje bij onderstaande leasemaatschappijen.

Plaats een reactie