Geld besparen Geld lenen

Meer consumenten sluiten lening over in coronatijd

De coronaperiode heeft veel Nederlanders geraakt in de portemonnee. Dit is ook terug te zien in het leengedrag. Vanaf maart 2020 zijn er maar liefst 14% meer leningen overgesloten in vergelijking met vorig jaar. Dit levert Nederlanders een gemiddelde besparing van € 500 tot € 1.000 per jaar op. Dit concludeert het onderzoek van het Nederlands Krediet Collectief.

Lagere maandlasten en minder risico

Nederlanders kiezen steeds vaker voor een lening met een vaste looptijd, waarmee de aflostijd van de lening verlengd kan worden tegen minder risico. Bij een overgesloten lening staan de rente en maandtermijn vast, waardoor consumenten profijt hebben van lagere maandlasten. Tussentijds kunnen consumenten eventueel extra boetevrij aflossen. Door leningen samen te voegen kan de looptijd ook verkort worden. Er wordt een groter deel van de maandtermijn besteed aan de daadwerkelijke aflossing, dan met een oude lening. Dit komt omdat de oude lening een groter deel aan rente bevat. Daarnaast heeft een overgesloten lening een lagere rente dan de huidige marktvariabele rente.

Redenen van Nederlanders om hun lening over te sluiten

1. Lagere rente, waardoor de maandlasten lager worden
2. Lagere maandlasten, krediet naar kortere looptijd
3. Meer financiële ruimte tegen betere voorwaarden
4. Keuze voor langere aflostijd, waardoor er minder maandlasten zijn
5. Overzicht in financiële situatie: in plaats van meerdere leningen en kredieten nu alles overzichtelijk in één lening
6. Ontevredenheid over de dienstverlening van de huidige aanbieder

Verschillende soorten leningen combineren

Rick Hartsuiker, directeur van het Nederlands Krediet Collectief, ziet dat er allerlei verschillende soorten leningen worden gecombineerd in één lening: “Van creditcards en leningen bij huisbanken zoals ABN Amro, Rabobank en ING tot aan persoonlijke leningen via dealers afgesloten en postorderkredieten. De gemiddelde leeftijd van de oversluiters ligt tussen de 35 en 48 jaar. En sinds er een speciale seniorenlening is, is deze doelgroep ook bezig met het oversluiten van leningen of het indienen van een aanvraag voor een tweede woning of verbouwing.”

Het volledige onderzoek is hier na te lezen: Onderzoek: meer consumenten sluiten lening over in coronatijd

Lees ook: