Geld lenen

Geen BKR registratie en geen BKR check bij private lease

Private lease met of zonder BKR registratie?

Je wilt ook lekker zorgeloos rijden en bent je aan het oriënteren op een nieuwe auto via een private lease constructie. De vraag die veel mensen stellen is dan hoe het precies zit met een BKR registratie en private leasen. Eigenlijk zijn er 2 vragen: aan de ene kant is de vraag of je geregistreerd wordt bij BKR en aan de andere kant of jouw BKR registratie geraadpleegd wordt bij het aangaan van een private lease overeenkomst.

Wanneer moet een private lease overeenkomst gemeld worden bij BKR?

Een private lease overeenkomst wordt door Stichting BKR gezien als een aflopende kredietovereenkomst. Dit omdat de looptijd tussen jou en de leasemaatschappij (kredietverstrekker) vooraf is vastgesteld. Daarnaast gaat het bij private lease altijd om een looptijd van langer dan 1 maand en zal het krediet vrijwel zeker altijd boven de € 250,- zijn. Daarom zal een private lease overeenkomst volgens deze regels altijd gemeld moeten worden bij Stichting BKR en zal deze worden geregistreerd in het Centraal Krediet Informatiesysteem.

Private lease bestaat uit twee componenten: een financiële- en een service component (voor belasting, onderhoud, reparatie en verzekeringen). Uitsluitend de financiële component wordt geregistreerd bij het BKR. Dit geregistreerde bedrag bedraagt 65% van de totaalsom.

Ook betalingsachterstanden van meer dan 2 maanden zullen worden geregistreerd bij het BKR.

Het is dus in de meeste gevallen niet mogelijk een private lease overeenkomst aan te gaan zonder dat dit bij Bureau Krediet Registratie wordt aangemeld. Tenzij de leasemaatschappij dit niet doet.

Geen BKR registratie en geen BKR check

Mijndomein Auto is voor zover bekend de enige private lease aanbieder die geen BKR registratie en geen BKR check uitvoert. Hoe dit kan? Simpelweg omdat Mijndomein Auto niet aangesloten is bij Keurmerk Private Lease, maar wel bij Private Lease OK. En bij die laatste is de verplichting tot BKR registratie niet aanwezig. Bekijk hier het actuele aanbod van Mijndomein Auto.

Private Lease BKR

Wordt een BKR registratie gecontroleerd bij het aangaan van een private lease overeenkomst?

Voordat je een private leaseovereenkomst aangaat, zal de leasemaatschappij vanuit hun zorgplicht voor jou willen weten of jij voldoende in staat bent om aan je betalingsverplichtingen te voldoen gedurende de looptijd van de overeenkomst. Hiervoor zal de leasemaatschappij naast de door jou aangeleverde informatie (zoals een loonstrook of belastingaangifte) ook externe bronnen raadplegen. Een logische stap in deze acceptatieprocedure is het controleren van een eventuele registratie bij Stichting BKR.

Echter, veel leasemaatschappijen voeren bij het aangaan van het leasecontract geen BKR-toetsing uit. En zolang er niet getoetst wordt, is er bij een negatieve BKR registratie niets aan de hand. De leasemaatschappij is dan namelijk niet op de hoogte van de BKR-registratie.

Let op! Ook al heb je een BKR-registratie en wordt dit getoetst door de aanbieder, betekent dat nog niet dat je geen kans maakt om een private lease overeenkomst af te sluiten. Een leasemaatschappij zal dit slechts mee laten wegen in hun beoordeling van jouw kredietwaardigheid.

Private leasen zonder BKR registratie en zonder BKR check kan dus wel!

Gerelateerde berichten

Kopen of leasen? | De voor- en nadelen van private lease

Minder hypotheek door BKR registratie leaseauto?

Een lening oversluiten kan veel geld besparen