Geld lenen Geld uitgeven Hypotheken Vastgoed

Waarom je (nog) geen huis moet kopen

Het is aan de orde van de dag. De woningmarkt is overspannen. Hypotheekrentes zijn historisch laag, huizenprijzen stijgen, en er is meer vraag dan aanbod. De huizen die op de markt komen zijn binnen record tijd verkocht aan de hoogste bieder. En mocht de hoogste bieder om een niet te nader noemen reden toch zijn bod intrekken, heeft de verkoper altijd nog een tiental biedingen van de overige geïnteresseerden.

Én toch wilt de gemiddelde Nederlander maar al te graag aansluiten in de rij om te kunnen voldoen aan het verwachtingspatroon van huisje, boompje, beestje.

Maar is het wel zo verstandig, vanuit een investeringsperspectief, om zo snel mogelijk een huis te bezitten?

De meeste mensen werken en betalen hun hele leven voor een huis dat ze nooit zelf bezitten. Het eerste gekochte huis wordt nooit volledig afbetaald, er wordt een nieuw huis gekocht en met het nieuwe huis komt weer een nieuwe lening van 30 jaar.

Over de maandelijkse hypotheekbetalingen heeft de huiseigenaar recht op belastingaftrek over de rente. Alle andere kosten die gemoeid zijn met het bezitten van een huis worden betaald door inkomsten ná belastingen, ook als de hypotheek al is afgelost.

Gemeentelijke belastingen zijn gebaseerd op de WOZ-waarde van een huis. Denk hierbij aan onroerendezaakbelasting, rioolheffing, en afvalstoffenheffing. Bij een huis van € 350.000 in Amersfoort beslaan de kosten van deze belastingen al gauw bijna € 1.000,-. Als huurder van hetzelfde huis zijn deze kosten nog niet eens de helft.

Ondanks de huidige markt en gedachtegang stijgen huizenprijzen niet altijd.

Maar de grootste kostenpost van het bezitten van een huis zijn de gemiste kansen. De huidige huizenmarkt dwingt jonge kopers om maximaal te lenen en al het zuur verdiende spaargeld uit te geven om een huis te bezitten. Doordat al het geld vastzit in de hypotheek zijn ze gedwongen om harder te werken om de kosten de baas te blijven.

Wanneer deze jonge kopers al vroeg zouden zijn begonnen met het investeren in activa zou dit vermogen inmiddels zijn gegroeid en beschikbaar zijn om de benodigde kosten te dekken.

Hoe je je vermogen kunt laten groeien door te investeren in activa lees je in het boek “Rich dad, Poor dad” van Robert Kiyosaki.

Hypotheek nodig? Maandlasten hypotheek berekenen

Hypotheek Advies Nederland

Lees ook: