Geld sparen

74% van 60-plussers maakt zich zorgen over toekomstig pensioeninkomen

Twee derde van de Nederlanders (66%) maakt zich zorgen over hun toekomstige pensioeninkomen, maar ondernemen zelf nog weinig om deze onrust weg te nemen. Dat concludeert pensioenverzekeraar Zwitserleven na een onderzoek van Kien/Panelwizard. Van de 60-plussers geeft zelfs 74% aan zich zorgen te maken over het pensioeninkomen. Deze cijfers zijn opvallend, onder andere omdat maar 18% van de Nederlanders aangeeft volledig op de hoogte te zijn van zijn of haar financiële situatie op de pensioendatum.

Beter en completer inzicht

Hans Visser, pensioendirecteur bij Zwitserleven: “Zwitserleven wil mensen helpen om aan een financieel onbezorgde toekomst te werken. Daarom is het verstandig om af en toe na te denken over later en tijdig bij te sturen. Hiervoor is inzicht in je eigen pensioeninkomen essentieel. Uit ons onderzoek blijkt dat mensen wel weten waar ze de benodigde informatie kunnen vinden (88%), maar dat slechts 18% volledig op de hoogte is van zijn of haar financiële situatie na het pensioen. Ook weet slechts 19% hoe hoog het pensioeninkomen is als zij met pensioen gaan. Wil je dus optimaal van het Zwitserleven Gevoel kunnen genieten, zorg dan dat je inzicht krijgt en onderneem tijdig actie.”

Uit het onderzoek blijkt verder dat:

  • 82% van de Nederlanders de eigen pensioenopbouw ingewikkeld vindt,
  • mensen met een hoge opleiding zich het minste zorgen maken om het pensioen, maar dat is nog steeds wel 59% (!)
  • 42% niet weet hoe het eigen pensioen aangevuld kan worden,
  • 33% niet weet of het eigen pensioen de mogelijkheid biedt om eerder te stoppen met werken,
  • 61,4% geen maatregelen heeft getroffen om het pensioen aan te vullen,
  • de helft van de jongeren (jonger dan 30) niet weet of het eigen pensioen de mogelijkheid biedt om eerder te stoppen met werken.

Van inzicht naar actie

Visser: “Ons onderzoek toont aan dat er behoefte is aan meer inzicht. En dat Nederlanders (50%) bereid zijn om zelf extra geld opzij te zetten om eerder met pensioen te gaan. Met MijnZwitserleven willen wij dat inzicht bieden aan onze deelnemers, zodat zij samen met een adviseur, of eventueel zelf, actie kunnen ondernemen om straks onbezorgd met pensioen te gaan.”

Zwitserleven liet onderzoeksbureau PanelWizard onderzoek doen naar de mate van pensioeninzicht bij Nederlanders in het kader van de lancering van MijnZwitserleven.

MijnZwitserleven

Zwitserleven lanceerde recent de persoonlijke online omgeving MijnZwitserleven. MijnZwitserleven geeft deelnemers met een pensioenregeling bij Zwitserleven een beter en completer inzicht in de eigen pensioenopbouw. In één oogopslag wordt zichtbaar of je pensioeninkomen toereikend is voor je toekomstige uitgaven. En of je in actie moet komen of niet.

Over Zwitserleven

Zwitserleven is al meer dan 100 jaar de gespecialiseerde verzekeraar voor inkomen, nu en later. Zwitserleven wil mensen helpen hun financiële toekomst vorm te geven; een gevoel van onbezorgd genieten. Beter bekend als ‘Het Zwitserleven Gevoel’. Hiervoor biedt Zwitserleven haar klanten een gevarieerd pakket aan financiële diensten en producten; van pensioenen en beleggen tot aan een reisverzekering. Zwitserleven belegt zoveel mogelijk in duurzame fondsen met oog voor mens en milieu. Zwitserleven is al 5 keer op rij uitgeroepen tot de verzekeraar die het meest verantwoord belegt.

Gratis download: 30 winstgevende aandelen in 5 minuten