Zakelijk

Ondernemers hebben geen zin in financiële administratie en belastingaangifte

Ondernemers kunnen waardevolle tijd winnen in hun drukke agenda door hun administratie, belastingaangiften en andere financiële taken uit te besteden aan een boekhouder of accountant. Het loont echter om een goed inzicht te hebben in de precieze prijskaartjes van die verschillende dienstverleningen, om zo een beter geïnformeerde keuze te kunnen maken.

Wist u bijvoorbeeld dat een accountant gemiddeld 78% duurder is dan een boekhouder? Dat blijkt uit een onderzoek van Ageras, een bedrijf dat ondernemers in zes Europese landen helpt om een boekhouder of accountant te vinden. Sommige (verplichte) financiële taken mogen immers alleen uitgevoerd worden door een accountant – en deze hebben vaak een hoger kostenplaatje. “Accountant” is een beschermde titel, “boekhouder” niet.

Accountant of boekhouder?

boekhouder of accountantDe meeste partijen, ofwel 81% van alle dossiers, vragen expliciet naar de hulp van een boekhouder. Deze verzoeken komen vooral van eenmanszaken (84%), op ruime afstand gevolgd door vof’s (4%) en bv’s met een jaaromzet tussen €100.000 en €500.000 (3%).

Sommigen willen echter liever een accountant inschakelen, omdat ze officiële documenten nodig hebben die niet onder de bevoegdheid vallen van een boekhouder, zoals accountantsverklaringen. Dit is het geval voor 146 aanvragen (2%). Hier zijn de verhoudingen tussen de verschillende rechtsvormen beter verdeeld, met een top drie bestaande uit eenmanszaken (25%), bv’s met een jaaromzet tussen €100.000 en €500.000 (24%) en bv’s met een jaaromzet groter dan €500.000 (21%).

Welke taken willen ondernemers uitbesteden?

meest gevraagde financiele servicesUit het onderzoek blijkt dat ondernemers voornamelijk hun financiële administratie of boekhouding willen overlaten aan een specialist. Ook voor de belastingaangiften en de benodigde accountantsverklaringen schakelen ze graag de hulp in van een boekhouder of accountant.

Verwerking van de financiële administratie

Grotere bedrijven hebben vaak een complexe boekhouding en een uitgebreide salarisadministratie, die gebaat zijn bij de deskundige hulp van een boekhouder of accountant. De specialist zal hiervoor logischerwijs een hogere prijs aanrekenen dan voor de eenvoudigere administratie van een kleinere onderneming.

Uit het onderzoek van Ageras blijkt dat administratieverwerking voor bv’s met een jaaromzet groter dan €500.000 maar liefst 70% duurder is dan voor bv’s met een lagere jaaromzet tussen €100.000 en €500.000. Voor bv’s met een jaaromzet onder €100.000 liggen de gemiddelde prijzen zelfs 79% lager.

In vergelijking met andere rechtsvormen krijgen verenigingen in het onderzoek de goedkoopste offertes voor de verwerking van hun boekhouding. Die prijzen liggen gemiddeld 90% lager dan voor bv’s met een jaaromzet groter dan €500.000. Er is echter geen groot verschil met de andere rechtsvormen (uitgezonderd bv’s), zoals de maatschap (88% lager), de CV (eveneens 88%) en de stichting (84%).

Belastingaangiften

Belastingaangiften indienen is gemakkelijker als u alle fiscale regels en mogelijke heffingskortingen kent, dus daarbij komt een boekhouder of accountant goed van pas. Het prijskaartje van die aangiftes kan echter onderling verschillen.

De duurste aangifte is, volgens de cijfers van Ageras, de aangifte omzetbelasting. De gemiddelde waarde van die offertes, ingediend door zowel boekhouders als accountants, bedraagt €1.297 per jaar. Op de tweede plek staat de vennootschapsbelasting, waarvan de offertes gemiddeld €1.199 waard zijn. De inkomstenbelasting blijkt het goedkoopst: daarvoor voorzien de accountants en boekhouders in de database een gemiddelde jaarlijkse kostprijs van €938.

Accountantsverklaringen

Alleen accountants kunnen accountantsverklaringen uitreiken en deze behoren tot de duurdere services van het financiële takenpakket. Voor bijv. een controleverklaring is een grondige audit (accountantscontrole) nodig. Bovendien zijn controleverklaringen vaak verplicht voor grotere bedrijven, die niet zelden een meer ingewikkelde en tijdrovende financiële administratie hebben.

Offertes voor controleverklaringen hebben volgens het onderzoek een gemiddelde waarde van €7.758. Bedrijven zonder controleplicht kiezen vaker voor een beoordelingsverklaring; hiervan bedraagt de gemiddelde prijs €1.769.

Wanneer de accountant een ondernemer helpt om een financieel rapport samen te stellen (zoals de jaarrekening), schrijft hij of zij een samenstellingsverklaring uit. In de specifieke offertes voor samenstellingsverklaringen is de gemiddelde prijs €1.803.

Bron: Ageras

Ben je ZZP’er? Bereken hier jouw ideale uurtarief