Zakelijk

‘Software ondersteunt financieel adviseur onvoldoende voor sparen en vermogen’

Eindhoven, 07-02-2019 – Financieel adviseurs voelen zich onvoldoende ondersteund in de software die zij gebruiken als het gaat om sparen en vermogen. Dit blijkt uit gezamenlijk onderzoek van Brand New Day, Nationale-Nederlanden en coöperatie DELA. De drie aanbieders gaan op korte termijn met de diverse adviessoftwarehuizen en ketenpartijen in gesprek om samen met de adviseurs tot de gewenste verbeteringen te komen.

De onafhankelijk financieel adviseur is voor de drie aanbieders een belangrijke partner om de consument van advies te voorzien. Daartoe onderzochten de drie in het laatste kwartaal van 2018, onder bijna 150 financieel adviseurs, de behoeftes over het geven van spaar- en vermogensadvies. Uit de enquête komt naar voren dat 74% het niet eens is met de stelling dat het vergelijken van spaar- en beleggingsproduct eenvoudig is. Een van de deelnemers omschreef concreet: “Het zou ideaal zijn als wij vanuit adviessoftware alle papertrail en vergelijkingen kunnen doen zoals wij dit met bijvoorbeeld hypotheken, AOV’s, ORV’s enz. al kunnen.”

Drempels

De onderzochte adviseurs geven aan het meest te zijn geholpen bij een makkelijker vergelijk van de oplossingen en producten. De ideale aanvraagmethode vanuit de adviseur, is dat er een vergelijker op rendement, productkenmerken en voorwaarden inzit, gecombineerd met een aanvraagstraat. Een goede tool wordt op dit moment nog gemist.

Groei adviesthema

71% van de ondervraagden verwacht in de toekomst meer te adviseren over sparen en vermogen. De groeiende aandacht voor het adviesthema sparen en vermogen is een logisch gevolg van een terugtredende overheid op het gebied van pensioen en de grotere zelfredzaamheid die wordt verwacht bij bijvoorbeeld aankoop eigen huis, studie van de kinderen of na overlijden.

Enkele reacties van deelnemers luidden: “Groeiende groep mensen realiseert zich dat ze zelf vermogen moeten opbouwen als ze zelf willen bepalen wanneer ze willen stoppen met werken nu de AOW/pensioenleeftijd steeds verder opschuift.” En: We zijn steeds meer afhankelijk van eigen voorzieningen. Door tijdig maatregelen te nemen, zijn de risico’s klein en financieel gezond lang leven scenario makkelijk haalbaar.”