Zakelijk

Swishfund haalt vijftien miljoen euro aan extra groeigeld op

Fintech-onderneming Swishfund heeft 15 miljoen euro additioneel kapitaal opgehaald. Het bedrijf dat is opgericht door ervaren ondernemers om andere ondernemers aan financiering te helpen, gaat het geld gebruiken voor de verdere uitbouw van een volledig geautomatiseerde afhandeling van zakelijke kredietaanvragen alsmede het breder kunnen verschaffen van leningen aan het mkb.

Swishfund heeft het proces van de financieringsaanvraag en de afhandeling voor het grootste deel geautomatiseerd, maar gaat dit systeem verder uitbouwen en verfijnen. Streven is dat ondernemers binnen 24 uur bericht ontvangen of hun financieringsaanvraag wordt toegekend.

Swishfund ontwikkelt algoritmes die objectieve en subjectieve indicatoren gebruiken om geautomatiseerd te voorspellen of een lening zal worden terugbetaald of niet. De algoritmes worden dagelijks uitgebreid en verbeterd, waardoor de ‘voorspelkracht’ van het systeem toeneemt. De ambitie is om door te groeien naar een vrijwel volledig geautomatiseerde kredietverstrekker en daarmee ook pan-Europees schaalbaar te worden. Swishfund is recent ook gelanceerd in het Verenigd Koninkrijk en voorziet inmiddels ook Britse mkb-bedrijven van krediet.

Slingshot Ventures en Shoe Investments

Het groeikapitaal van 15 miljoen euro wordt verstrekt door de investeringsmaatschappijen Slingshot Ventures, een aantal additionele investeerders uit de Slingshot achterban en Shoe Investments. Dit in combinatie met een uitbreiding van Swishfund’s eigen bestaande externe kredietlijnen. Slingshot Ventures, opgericht door ondernemers voor ondernemers, is een investeringsfonds voor met name disruptieve technologie dat zich richt op consumenten en mkb.

Shoe Investments is de investeringsmaatchappij van de Rotterdamse ondernemer Pieter Schoen, medeoprichter van de Nederlandse Energie Maatschappij (NLE). Net zoals NLE de energiemarkt openbrak, wil Schoen met Swishfund ook de starre financieringsmarkt voor bedrijven opschudden.

Slimme software

“Swishfund profiteert van de trend dat banken de afgelopen jaren de geldkraan vrijwel hebben dichtgedraaid als het gaat om kleinere bedrijfskredieten aan het mkb, terwijl het mkb de motor van de economie is”, aldus Tom Kist, managing partner van Slingshot. “Reguliere banken vinden die financieringen simpelweg niet interessant: het kost bankiers net zoveel moeite om over te gaan tot het verstrekken van een financiering van 10.000 euro als dat voor een financiering van één miljoen, terwijl die laatste een bank veel meer oplevert.” Pieter Schoen: “Waar de banken alleen maar mensen aannemen voor met name compliance, is Swishfund het gehele kredietverstrekkings-traject met slimme software volledig aan het automatiseren. Dat biedt geweldige kansen.”

Swishfund blijkt in een sterke behoefte te voorzien: het uitstaande kredietvolume verdrievoudigde de afgelopen drie jaar: van 20 miljoen euro in 2017 naar 35 miljoen euro in 2018, tot ruim 60 miljoen euro dit jaar. Sinds de oprichting in 2015 heeft het kredietbedrijf ruim 6000 bedrijfsfinancieringen verstrekt.

Direct duidelijkheid

Bart Jan van Genderen, CEO van Swishfund. “Onze kracht is dat we inmiddels grote delen van onze portefeuille voor kredietaanvraag hebben weten te automatiseren, waardoor de ondernemers direct duidelijkheid krijgen. Ondernemers hebben in toenemende mate behoefte aan snelheid en daar proberen we op in te spelen. Streven is dat ze bij ons binnen 24 uur een antwoord hebben.”

Swishfund ziet steeds meer aanvragen voor kredieten om seizoensinvloeden in de vakantie- en vrijetijdssector of voorraadfinanciering te overbruggen. “Onze doelstelling is om de markt in de volledige breedte te bedienen. Afhankelijk van het risicoprofiel van de klant rekenen we een rechtvaardig rentepercentage”, aldus Van Genderen.

Over Swishfund

Swishfund is een fintech-onderneming die bedrijfsleningen verstrekt. Swishfund ontwikkelt algoritmes die objectieve en subjectieve indicatoren gebruiken om geautomatiseerd te voorspellen of een lening zal worden terugbetaald of niet. De algoritmes worden dagelijks uitgebreid en verbeterd, waardoor de ‘voorspelkracht’ van het systeem toeneemt. De ambitie is om door te groeien naar een vrijwel volledig geautomatiseerde kredietverstrekker en daarmee ook pan-Europees schaalbaar te worden. Swishfund is recent ook gelanceerd in het Verenigd Koninkrijk en voorziet inmiddels ook Britse mkb-bedrijven van krediet.

Bron: Swishfund.nl

Lees ook: